Sire, geniet van uw vrije Koningsdag! - Fred Breuls

Stel: Er is een feestje speciaal voor jou, maar de enige die niet is uitgenodigd ben jezelf. Raar toch? En toch gebeurt dat elk jaar op 15 november. Die dag vieren we koning Filip op Koningsdag, ook bekend als het Feest van de dynastie. Volgens de traditie hoort het niet dat de koning aanwezig is, want hij kan zichzelf niet vieren.
analyse
Analyse
Aansturen van de 'analyse' teaser o.a. op de home pagina en 'analyse' weergave op een detail artikel. Deze tag zorgt er ook voor het automatisch aanvullen van de 'analyse' overzichtspagina
ERIC HERCHAFT

Fred Breuls is regisseur bij VRT-Nieuws en regisseert onder meer de jaarlijkse televisietoespraken van de koning.

Helemaal anders gaat het eraan toe in Nederland. Onze noorderburen vieren elk jaar hun Koningsdag op de verjaardag van de monarch, bij Willem-Alexander is dit op 27 april. Zijn moeder Beatrix is afgeweken van de vaste traditie om het feest te houden op haar verjaardag eind januari, want wie wil er nu een volksfeest in hartje winter?

De dagen zijn kort, het is koud en bloemen zijn schaars. Geen wonder dat Beatrix de verjaardag van haar moeder koningin Juliana behield om gevierd te worden.

Koekhappen

Koninginnedag is in Nederland ingevoerd onder koningin Wilhelmina. En kijk, ook zij en de hele koninklijke familie waren nooit aanwezig op de feestelijkheden. Haar dochter koningin Juliana heeft met die traditie gebroken. Zij stond met haar familie op het bordes van haar paleis naar een defilé van burgers te kijken.

Beatrix deed het anders, zij bezocht twee gemeenten ook opnieuw in het gezelschap van de hele familie. Soms plantte ze een boompje, op andere momenten genoot ze van koekhappen.

In België gaat het er heel wat serieuzer aan toe op Koningsdag. Hier geen koekhappen, volksdansen of een bloemenhulde, maar wel enkele plechtigheden.

Sinds de tweede koning van België wordt dit gevierd op de naamdag van de heilige Leopold, niet te verwarren met Leopold II. Het “Naamfeest van Zijne Majesteit de Koning” is tijdens de koningskwestie omgevormd tot “Feest van de dynastie”, ook al omdat er toen geen koning in het land was die in de bloemetjes gezet kon worden. Boudewijn maakte er “Koningsdag” van, de huidige benaming.

Familiereünie

Gevierd wordt er onder andere in de Brusselse kathedraal met het Te Deum. Het valt op dat dit jaar bijna de hele koninklijke familie verwacht wordt om de regerende vorsten te vieren. Albert, Paola, Astrid, Lorenz en Laurent hebben al laten weten aanwezig te zullen zijn. Wat een contrast met het militaire defilé toen prins Laurent pijnlijk eenzaam in zijn veel te grote prinselijke tribune zat.

In de namiddag zakt het koninklijke gezelschap af naar de Senaat waar een academische zitting wordt gehouden. Enkele toespraken, wat muziek en de onthulling van de officiële portretten van Albert en Paola bestemd voor het Parlement staan op het programma.

Het lijkt wel alsof de hele zitting in de Senaat draait rond Albert en Paola. Maar ach, het is ook een beetje hun feest want ze zijn nog altijd koning en koningin. Met dat verschil dat zij wél aanwezig mogen zijn.

Snipperdag voor Filip

Vraag blijft natuurlijk waar Filip en Mathilde zijn op 15 november. Het is in elk geval geen officiële feestdag, want drie vrije dagen in één maand zou wat overdreven zijn. Het echte feest bewaren ze voor de zomer, op 21 juli wanneer het warmer is en het hopelijk niet regent.

Intussen kunnen ze ongestoord genieten van een vrije dag, eventueel in hun badjas terwijl ze nippen van een tomatensapje. Vergeet niet dat de kinderen naar school zijn en ze daardoor het hele kasteel van Laken voor zich alleen hebben. Slim gezien om tradities te koesteren en weg te blijven van je eigen feest.

Meest gelezen