Stichting "erg gelukkig" met 2,4 miljoen euro voor Delvaux

"La route de Rome" van Paul Delvaux is bij Sotheby's in New York geveild voor 2,4 miljoen euro. "We zijn zeer blij dat het werk door een kunstliefhebber gekocht is voor een correcte prijs", reageert conservator Julie Van Deun van het Delvauxmuseum. In eerste instantie zal er nu een nieuwe medewerker voor het museum aangeworven worden.

De Stichting Delvaux zag zich voor het eerst genoodzaakt een werk te verkopen om geld in te zamelen voor haar museumwerking. De waarde van "La route de Rome" was door Sotheby's geschat tussen 2 en 3 miljoen dollar (1,8 en 2,7 miljoen euro).

Julie Van Deun is in een eerste reactie aan onze redactie erg enthousiast. "Ik ben in België gebleven, maar ik ben de hele nacht wakker gebleven. Natuurlijk zijn we heel tevreden. Het werk is verkocht aan 2,652 miljoen dollar (2,4 miljoen euro), een correcte prijs en hoger dan de geschatte basisprijs. En tegelijk is het ook een record voor een werk van die aard uit de jaren 70."

De Stichting Delvaux vindt het ook belangrijk dat het werk door een kunstliefhebber gekocht is en niet door een investeerder. "Dat is helemaal in de geest van Delvaux. Hij kon de bedragen die mensen aan kunst willen geven niet vatten", legt Van Deun uit. "We zijn erg blij dat hij een kunstenaar blijft die mensen kopen omdat ze van hem houden, en niet in eerste instantie voor de investering. Zijn werken vervoeren op die manier de geest van Delvaux."

De Stichting Delvaux Museum in Sint-Idesbald heeft momenteel slechts vier medewerkers. "In eerste instantie gaan we nu een gemotiveerde medewerker aannemen die op zoek kan naar andere sponsors. Daarnaast zetten we onze huidige projecten voort, het restaureren van werken, de zoektocht naar een gebouw in Brussel (waar ze een Delvaux-vitrine willen met kortlopende tentoonstellingen, nvdr), we blijven geduldig voortwerken."

Meest gelezen