Tentoonstelling Jan Fabre in Hermitage oogst storm van kritiek in Rusland

De tentoonstelling van de Belgische kunstenaar Jan Fabre in het Hermitage Museum in Sint-Petersburg veroorzaakt commotie op Russische sociaalnetwerksites. Veel Russen zijn verontwaardigd omdat Fabre opgezette dieren gebruikt.

In de Hermitage loopt sinds enkele weken de tentoonstelling "Jan Fabre: knight of despair/warrior of beauty". Die toont meer dan tweehonderd kunstwerken, waaronder sculpturen van kevers, opgezette dieren en maskers.

Veel bezoekers zijn naar verluidt niet opgezet met de tentoonstelling. Volgens AFP regent het negatieve reacties op sociaalnetwerksites. De Russen beschuldigen Fabre en het Hermitage van "dierenmishandeling".

"Dode dieren is geen kunst"

"We gingen de schilderijen bewonderen, maar werden geconfronteerd met horror. De kinderen waren geshockeerd. Alleen sadisten gebruiken de kadavers van dieren", was één van de reacties. "Dode dieren is geen kunst", luidt een andere reactie op internet.

Ook Vitali Milonov, een conservatief lokaal politicus en zelfverklaard verdediger van "morele waarden", heeft zich uitgesproken tegen de tentoonstelling. Hij beschrijft de kunstwerken als "grof".

"Dieren dood langs de weg gevonden"

Het museum zelf heeft op zijn website gezegd dat de kunstwerken gemaakt zijn van "dieren die dood langs de weg zijn gevonden". "Fabre probeert hen een nieuw leven te geven via de kunst om zo de dood te overwinnen", luidt het.

Volgens de directeur van het Hermitage, Mikhail Piotrovski, is moderne kunst "een uitdaging". "Je moet erbij nadenken. Als iemand het niet begrijpt of er niet van houdt, dan is dat normaal."

De expo ging drie weken geleden van start en loopt nog tot april 2017.

Meest gelezen