Traangas en waterkanon tegen betogende militairen

De betoging in Brussel van zowat 8.000 militairen tegen de plannen van de regering om de militaire pensioenleeftijd te verhogen, is uit de hand gelopen. De politie zette traangas en het waterkanon in tegen de betogers. Daarbij vielen aan beide kanten enkele lichtgewonden.

De regering besliste om vanaf 2018 de pensioenleeftijd in het leger geleidelijk aan op te trekken naar 63 jaar. Nu worden militairen nog op hun 56e verplicht met pensioen gestuurd.

Dat het leger betoogt is hoogst uitzonderlijk. De laatste betoging van de militaire vakbonden vond in 2009 plaats, toen werd er gedemonstreerd tegen de hervormingsplannen van toenmalig minister van Defensie De Crem (CD&V). Militairen hebben geen stakingsrecht, en daarom hebben de vakbonden van het leger ervoor gekozen om vandaag te betogen. 15 november, Koningsdag, is voor hen een vrije dag.

Wat oorspronkelijk vreedzaam begon, liep uiteindelijk toch enigszins uit de hand. Op de hoek van de straat waar het kabinet van minister van Defensie zich bevindt, probeerden betogers door de Friese ruiters te dringen. De politie beantwoordde de actie met traangas en later ook met het waterkanon. Daarbij vielen aan beide kanten enkele lichtgewonden. Daarna keerde de rust terug.

Legertop uit anonieme kritiek op Facebook

Eerder vandaag had de generaal van de landmacht in een anonieme post op Facebook zware kritiek geuit op de verhoging van de militaire pensioenleeftijd. De maatregel zal veel geld kosten maar ook de taakuitvoering van het leger in gevaar brengen, aldus generaal Deconinck.

De stafchef van het leger, Marc Compernol, betreurt dat de regering de maatregel aannam zonder veel overleg met de vakbonden, maar beklemtoont ook dat het nog te vroeg is om de impact van de maatregel te kunnen becijferen.

Meest gelezen