Vandeput geïrriteerd door kritiek: "Nood aan toekomstvisie"

Defensie is de grondige pensioenhervorming verplicht aan de toekomstige generaties. Zo reageert bevoegd minister Steven Vandeput (N-VA) op de anonieme kritiek van generaal Deconinck. Hij is formeel: langere loopbanen brengen ons land niet in gevaar, want militairen zullen in de herfst van hun carrière beter begeleid worden naar een nieuwe functie.
LEFEVRE

VRT Nieuws achterhaalde dat een anonieme Facebookpost op de pagina van de Landmacht, met kritiek over de pensioenhervorming werd geschreven door generaal Deconinck zelf. Iets waar bevoegd minister Vandeput duidelijk verveeld mee zit.

"Zeker voor individuele persoon wiens verwachte pensioen wordt uitgesteld, komt dat hard aan", zei hij daarover in "De ochtend" op Radio 1. "Maar als generaal Deconinck zijn standpunt effectief kenbaar had willen maken, dan zou hij ook het lef hebben gehad om te ondertekenen. Ik ken hem als iemand die geen blad voor de mond neemt", sneert Vandeput.

In een open brief over de verhoging van de pensioenleeftijd, die Vandeput gisteren al publiceerde op zijn website, noemt de minister die beslissing "nodig en noodzakelijk, om een antwoord te bieden op de uitdagingen waarvoor de hele maatschappij staat." Maar Vandeput benadrukt dat hij wel degelijk begrip heeft voor de bekommernissen van militairen.

De minister van Defensie benadrukt ook de langetermijnvisie in zijn plan. De oudere werknemers bij Defensie wil hij bovendien in de herfst van hun loopbaan beter begeleiden. "In de toekomst wordt langer werken eerder regel dan uitzondering. Daarom willen we via een outplacementbureau meer inzetten op een tweede carrière voor mensen die bij Defensie al het beste van zichzelf hebben gegeven", aldus Vandeput. "Op die manier werken we stelselmatig toe naar pensioen op 63 jaar in 2030."

Dat een hogere pensioenleeftijd de veiligheid van ons land in het gedrang brengt, ontkent hij resoluut. "We moeten een systeem bedenken waarbij we zowel kunnen verjongen als de pensioenkosten onder controle kunnen krijgen. Dit zijn we aan de toekomstige generaties verplicht."

Meest gelezen