"Aap op hoge hakken"-­post over Michelle Obama nekt burgemeester

In West Virginia heeft de burgemeester van Clay ontslag genomen. Ze doet dat na haar bemoedigende commentaar op een Facebookpost van een andere vrouw die First Lady Michelle Obama als "een aap op hoge hakken" omschreef. Ook die vrouw is haar baan kwijt.

Even leek het gisteravond een spannende gemeenteraadszitting te worden in Clay in de Amerikaanse staat West Virginia. Voor het eerst sinds burgemeester Beverly Whaling betrokken raakte bij een racistisch incident op Facebook over Michelle Obama zou ze de raadsleden toespreken. Van dat laatste kwam niks in huis want enkele uren eerder nam de vrouw ontslag.

Alles heeft te maken met een racistische Facebookpost over de First Lady enkele dagen geleden na de ontmoeting van Michelle Obama met haar opvolger Melania Trump. "Het zal zo verfrissend zijn opnieuw een klassevolle, mooie en waardige First Lady in het Witte Huis te hebben", schreef ene Pamela Taylor op haar Facebookpagina. Zij was de directeur van de Clay County Development Corporation, een non-profitorganisatie die overheidssubsidies krijgt. "Ik ben het zo beu een aap op hoge hakken te zien", voegde ze eraan toe.

Burgemeester Whaling vond de post niet alleen leuk, ze achtte hem ook een reactie waardig. "Just made my day Pam" ("Je maakt mijn dag goed Pam"), schreef ze.

Onlinepetitie

Zowel de Facebookpost als de reactie van Whaling veroorzaakte een grote commotie in de VS. Velen vonden het niet kunnen dat twee functionarissen zich zo laatdunkend en racistisch over Michelle Obama uitlieten. Op enkele dagen tijd tekenden meer dan 180.000 mensen een petitie die om het ontslag van de beide vrouwen vroeg.

Whaling bood meteen haar excuses aan. Naar eigen zeggen had ze haar reactie helemaal niet racistisch bedoeld en moedigde ze enkel de wissel van de wacht in het Witte Huis aan. Toch heeft ze nu dus een stap opzij gezet als burgemeester. Ook Taylor is haar baan kwijt. Zij is door de Clay County Development Corporation de laan uit gestuurd. Zelf had ze de commotie rond haar Facebookpost eerder als "een haatmisdrijf" tegen haar en haar gezin omschreven.

"West Virginia is beter dan dit"

"Ik bied mijn verontschuldigingen aan iedereen die zich beledigd voelt aan en in het bijzonder aan de First Lady", zei raadslid Jason Hubbard op de gemeenteraadszitting gisteravond. "Het spijt me dat dit is gebeurd. De gemeenteraad veroordeelt deze vreselijke en onwaardige post. Het is een individuele en geïsoleerde daad. Onze gemeenschap staat niet voor dit soort raciale onverdraagzaamheid."

Gisteren had ook de West Virginia Democratic Party zich al bij Michelle Obama geëxcuseerd. "West Virginia is beter dan dit", luidde het in een mededeling op Twitter. "Deze radicale, haatdragende en racistische idealen zijn precies waar wij als West Virginia Democratic Party tegen vechten."

Meest gelezen