"Bob Dylan gaat zijn Nobelprijs niet ophalen in Stockholm"

De Zweedse Academie meldt dat de Amerikaanse zanger en muzikant Bob Dylan zijn Nobelprijs voor de Literatuur niet persoonlijk in ontvangst zal nemen in Zweden. Dylan staat bekend als een koele minnaar van prijzengala's. De toekenning van de Nobelprijs voor de Literatuur aan Dylan midden oktober werd met gemengde gevoelens ontvangen.

De Zweedse Academie heeft heel wat literatuurkenners verrast met de keuze van Bob Dylan als laureaat van de Nobelprijs voor de Literatuur.

Nadat het nieuws op 13 oktober werd bekendgemaakt, werd er met gemengde gevoelens gereageerd op de toekenning van de belangrijkste literaire onderscheiding. Fans waren lyrisch, maar een aantal schrijvers vond de keuze ongepast.

Het duurde twee weken vooraleer de 75-jarige Dylan reageerde op de onderscheiding. "Ik apprecieer de eerbetuiging heel erg", meldde Dylan aan het Nobelcomité.

De Nobelprijs voor de Literatuur wordt officieel uitgereikt op 10 december in Stockholm. Nu heeft het Nobelcomité bekendgemaakt dat Bob Dylan niet naar Zweden zal reizen om de ceremonie bij te wonen. Een reden daarvoor is niet bekendgemaakt.

Knorpot die niet altijd op de afspraak is

Bob Dylan is de voorbije decennia gelauwerd met verschillende prijzen. Tijdens zijn optredens op galaceremonies toonde Dylan zich niet altijd de meest vrolijke figuur.

Toen hij eind de jaren 80 werd geïntroduceerd in de Rock and Roll Hall Of Fame verwees hij in zijn korte dankwoord naar mensen die hem hadden geïnspireerd, zoals Muhammed Ali, Little Richard en muziekhistoricus Alan Lomax.

Voor de Oscar voor beste nummer in 2000 en de National Medal for The Arts in 2010 daagde Dylan niet op. De Presidential Medal of Freedom wou hij wel in ontvangst nemen uit handen van Barack Obama, maar Dylan zei niets tijdens de ceremonie en een lach kon hij niet op zijn gezicht toveren.

Meest gelezen