"Geen 2e seizoen van "Het goeie leven", of toch niet volgend jaar"

De voorlaatste aflevering van "Het goeie leven" wist gisteravond opnieuw 734.000 kijkers te boeien. Week na week prijkt het Eén-programma in de top 10 van kijkcijfers, en volgt er een stroom aan (lovende) tweets. Is een tweede seizoen dan niet een logisch vervolg? "Er komt geen tweede seizoen", zegt presentator-tuinier Wim Lybaert. Om even later te nuanceren: "Toch niet in 2017."
© © VRT

Het programma leeft. Zoveel is duidelijk als je sociale media bekijkt. "Het soort programma dat balsem voor de ziel is dezer dagen. Al krijg ik er wel gigantische honger van", klinkt het. "Een omelet moet baveuse zijn", liet kok Peter Goossens zich ontvallen. Even later werd het citaat al getweet.

Lovende woorden en mooie kijkcijfers, een fijn recept voor een tweede reeks? "Nee, toch niet in 2017", stelt Lybaert. Dat heeft allemaal te maken met de productie. "De productie vergt 15 maanden en dan hadden we in juli al moeten beginnen. Dan heb je overlap", legt de presentator uit. Misschien dat er in 2018 een tweede reeks komt. Dat kan.

"Het programma gaat traag, de natuur gaat traag"

Lybaert kan de populariteit van het programma zelf niet echt verklaren. in "Het goeie leven" bewerken zes duo's een lapje grond en kweken ze verschillende groenten. Elke aflevering worden er groenten geoogst en gekookt. De kweek- en kookkunsten worden beoordeeld door Lybaert en een bekende kok. De beste tuiniers krijgen een riek, de best koks een vork.

"Vele mensen spreken mij aan en zeggen dat deze televisie ontspannend werkt. Dat is ook inherent aan het programma: de natuur gaat traag, je bent buiten bezig en met seizoenen", vertelt Lybaert. Een andere succesfactor is wellicht de wedstrijd (die er eigenlijk niet is). "Er is géén harde competitie want er is geen grote prijs." In elke aflevering kan er wel een kruiwagen met lekkers gewonnen worden, maar het winnende duo deelt toch vaak de inhoud. 

© © VRT

Schrik voor de jachtaflevering

Gisteren draaide "Het goeie leven" rond pepers, paprika's en wild. Bij wild hoort de jacht. Toch een aflevering waar Lybaert wat schrik voor had. Op Twitter waren een aantal mensen niet gediend met het afschieten van dieren.

"Het is een moeilijk thema. We hebben niet de grote negatieve kritiek gekregen. Ik heb zelfs drie keer meer vriendschapsverzoeken op Facebook gehad", lacht Lybaert. Hij vond de insteek bij de jacht belangrijk. "Ik heb zelf al 10-15 jaar een jachtdiploma. Ik ben tégen trofeejacht maar wel vóór jacht voor natuurbehoud."

De aflevering liet zien hoe Marcel een jaar lang 1.000 hectare beheert om uiteindelijk 3 maanden te jagen. Marcel rijdt bijvoorbeeld 's nachts rond om de hazen te tellen en te berekenen hoeveel er mogen gedood worden, zodat ook volgend seizoen er nog voldoende dieren zijn.

"Je ziet de jacht door de ogen van Marcel. Tuurlijk dat er onder jagers cowboys zijn. Maar dit bracht het hele verhaal. Het is een evenwicht zoeken", besluit Lybaert.

Meest gelezen