"Messengevecht" in hofhouding van Donald Trump

Het stormt in het transitieteam van Donald Trump. Drie naaste medewerkers van de verkozen Amerikaanse president hebben hun biezen moeten pakken. Andere vertrouwelingen zouden intussen om de beste postjes in zijn regering strijden. Zelf houdt Trump vol dat zijn regeringsvorming ordelijk verloopt.
Chris Christie, Mike Rogers, Jared Kushner, Rudy Giuliani en Donald Trump.

Precies een week geleden is Donald Trump verkozen als de 45e president van de VS. Sindsdien heeft hij al twee namen bekendgemaakt van mensen die een belangrijke rol in zijn administratie zullen spelen: de Republikeinse partijvoorzitter Reince Priebus en zijn campagneleider Steve Bannon. Die eerste wordt zijn stafchef, die laatste zijn chef strategie en senior adviseur.

Drie andere naaste medewerkers van Trump die een belangrijke rol tijdens zijn verkiezingscampagne hebben gespeeld, zijn dan weer uitgerangeerd. Afgelopen vrijdag kreeg gouverneur Chris Christie van New Jersey onverwacht zijn C4. Hij had tot dan het transitieteam geleid dat de machtsoverdracht moet voorbereiden, maar moest zijn stoel afstaan aan de verkozen vicepresident Mike Pence.

In de dagen die volgden zijn ook voormalig volksvertegenwoordiger Mike Rogers en lobbyist Matthew Freedman uit het transitieteam gezet. Zij hielden zich bezig met nationale veiligheid.

Zuiveringsactie

Volgens The New York Times is het trio ontslagen op aansturen van Jared Kushner. Hij is getrouwd met Ivanka Trump, de dochter van Donald Trump. Met de zuiveringsactie zou Kushner een oude rekening hebben willen vereffenen met Christie. Toen hij nog openbaar aanklager van New Jersey was, is de vader van Kushner veroordeeld voor onder meer belastingontduiking en illegale partijfinanciering.

Rogers werkte toen nauw met Christie samen en betaalt nu mede het gelag. Ook zijn rol als voorzitter van de parlementaire onderzoekscommissie naar de aanval op de Amerikaanse ambassade in Benghazi in Libië in 2012, zou Trump een doorn in het oog zijn geweest. Die commissie concludeerde uiteindelijk dat de regering van president Barack Obama het publiek niet heeft misleid in deze zaak, in tegenstelling tot wat Trump tijdens zijn verkiezingscampagne voortdurend beweerde.

Secretary of State

Op basis van bronnen dicht bij Trump schrijft de gespecialiseerde nieuwssite Politico dat intussen een heus "messengevecht" is ontstaan onder de mensen die wel nog steeds in zijn gratie vallen. De inzet daarbij is uiteraard de talrijke belangrijke posities die Trump moet invullen.

Een van die posities is de functie van secretary of State of minister van Buitenlandse Zaken. Voormalig Republikeins burgemeester van New York Rudy Giuliani zou momenteel het meeste kans op die post maken. Hij heeft echter een belangrijke handicap: hij heeft in het verleden betaalde consultancy-opdrachten voor buitenlandse regeringen uitgevoerd en mogelijk leidt dit tot belangenvermenging in het geval hij het ministerie van Buitenlandse Zaken gaat leiden.

"Ik alleen ken de finalisten"

Trump zelf houdt vol dat alles peis en vree is binnen zijn transitieteam. "Het proces verloopt erg ordelijk terwijl ik beslis over de samenstelling van mijn kabinet en vele andere posities", schrijft hij op Twitter. "Ik ben de enige die weet wie de finalisten zijn", gaat hij verder met een knipoog naar zijn beroemde realityprogramma "The apprentice".

Hij ontkent voorts het bericht van The New York Times als zouden talrijke buitenlandse regeringen vruchteloos contact met hem proberen op te nemen en dan maar "in het wilde weg" naar de Trump Tower in New York zouden bellen. "Ik ben altijd beschikbaar voor Australië, Nieuw-Zeeland en vele andere landen", schrijft hij.

Meest gelezen