"Post-truth" is woord van het jaar voor Oxford Dictionaries

Omstandigheden waarbij objectieve feiten minder doorwegen dan emoties voor het vormen van de publieke opinie. Dat is de betekenis van het woord "post-truth". Het toonaangevende Britse woordenboek Oxford Dictionary heeft het verkozen tot het woord van 2016, omdat het gebruik dit jaar exponentieel is toegenomen, vooral door de berichtgeving over de brexit en de verkiezing van Donald Trump.

"Post-truth politics" kopte het Britse magazine The Economist begin september, over de kunst van de leugen in de campagne van de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump. "Dat politici leugens vertellen, is niet nieuw. Maar wat wel nieuw is, is dat de leugen niet meer gebruikt wordt om de waarheid te vervalsen. De leugens van Trump zijn bedoeld om vooroordelen te versterken. De waarheid komt op de tweede plaats. Niet feiten, maar gevoelens tellen in de campagne", schreef The Economist.

Het adjectief post-truth dook voor het eerst op in het jaar 1992. Maar in de context van de twee grote politieke gebeurtenissen van dit jaar - de brexit en de Amerikaanse presidentsverkiezingen - zag Oxford Dictionaries een toename van het gebruik ervan met maar liefst 2.000 procent, vooral dan in combinatie met het substantief politics.

"Gevoed door de opkomst van de sociale media als nieuwsbron en een groeiend wantrouwen tegenover feiten die worden aangereikt door het establishment, heeft het concept post-truth een linguïstische voet aan de grond gekregen", aldus Casper Grathwohl, de voorzitter van Oxford Dictionaries. Mogelijk wordt het zelfs een woord dat definiërend kan zijn voor de huidige tijdsgeest, suggereert Grathwohl.

"Na veel discussies, lange debatten en heel wat onderzoek hebben we post-truth dan ook verkozen tot woord van het jaar", klinkt het. "Het mag niet verrassen dat onze keuze een jaar reflecteert dat werd gedomineerd door erg geladen politieke en sociale discours." Post-truth haalde het onder meer van Brexiteer, iemand die voorstander is van de uitstap van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie.

Meest gelezen