"Trump wordt natuurlijke bondgenoot van Syrië als hij terrorisme bestrijdt"

De Syrische president Bashar al-Assad ziet in de nieuw verkozen Amerikaanse president Donald Trump "een natuurlijke bondgenoot als hij het terrorisme bestrijdt". Dat zegt hij in een interview op de Portugese openbare omroep RTP. Met terrorisme bedoelt hij IS, maar ook alle rebellengroepen in het land.

Het is de eerste reactie van Assad op de verkiezing van de Republikein als nieuwe Amerikaanse president. "We weten niet wat hij zal doen, maar laten we zeggen dat hij het terrorisme zal bestrijden", zei de man. "Dan zullen we natuurlijke bondgenoten zijn, zoals we dat ook zijn van de Russen, Iraniërs en de vele andere landen die terrorisme willen verslaan."

Met "terrorisme" bedoelt het Syrische regime alle gewapende vijandige groepen, zowel de gematigde als de jihadistische varianten zoals terreurgroep IS, die grote gebieden in Syrië controleert.

Tegelijk toonde Assad zich voorzichtig over Trumps verklaring dat de strijd tegen IS prioritair is in Syrië. "Natuurlijk klinkt dat veelbelovend, maar zal hij dat ook waarmaken? Kan hij dat doen? Hoe zit het met zijn administratie en de dominante media die tegen hem waren? Daarom zijn we nog twijfelachtig over de vraag of hij zijn beloftes kan houden."

"Goed in creëren problemen"

In een interview met The Wall Street Journal opperde Donald Trump vorige week dat in de eerste plaats IS moet worden bestreden. Op de vraag of Assad vervangen moet worden, antwoordde hij: "Dan zouden we Rusland verslaan".

Terwijl Trump in juli nog aan The New York Times zei dat Assad een even grote bedreiging vormde voor Amerika als IS, lijkt hij nu pragmatischer om de relaties met Rusland niet te beschadigen.

Assad benadrukte in zijn interview tot slot dat hij tegen elke Amerikaanse inmenging in Syrië is. "Al vijftig jaar bemoeien de Verenigde Staten zich, en in feite zijn ze enkel goed in het creëren van problemen, niet in het oplossen ervan."

Meest gelezen