Amerikawatcher Björn Soenens wordt VRT-correspondent in VS

Björn Soenens, die al jaren Amerika volgt voor de nieuwsdienst, verhuist binnenkort naar de Verenigde Staten om er aan de slag te gaan als correspondent voor VRT Nieuws.
© Geert Van Hoeymissen

VRT-journalist en Amerika-watcher Björn Soenens (48) gaat voor VRT Nieuws als VS-correspondent werken vanuit New York. Zo is hij heel snel ter plaatse bij politiek nieuws en het is ook een goede uitvalsbasis om nieuws te brengen vanuit alle delen van de Amerikaanse samenleving.

Het correspondentschap start officieel op 20 januari, de dag van de inauguratie van de Amerikaanse president.

Liesbet Vrieleman, algemeen directeur VRT Nieuws: “Met VRT Nieuws hebben we sterk ingezet op de ingrijpende presidentsverkiezingen in de VS. Met de verkiezing van Donald Trump als president breken er bijzondere nieuwstijden aan. Sinds vorige woensdag zijn de VS een ander land, en is de wereld een andere wereld. Daarom kiezen we ervoor om opnieuw een correspondent ter plaatse te hebben."

"Als Amerika-watcher is Björn Soenens de aangewezen persoon: hij kent de VS door en door, zowel op politiek vlak als de Amerikaanse samenleving. Samen met de collega’s van de buitenlandredactie van VRT Nieuws zal hij ervoor zorgen dat de Vlaming volledig geïnformeerd zal zijn over de wereld, met nieuws en duiding."

Soenens: "Boeiende tijden voor de United States of Trump"

"Het land dat ooit voor mijn grootmoeder haar hele wereld was, wordt nu mijn nieuwe thuis- en werkplek. Ik wil graag voor alle platformen van de VRT berichten, ook over en vanuit de onderbuik van de Amerikaanse samenleving. Het worden uiterst boeiende tijden, nu de USA vanaf 20 januari 2017 ook een beetje de United States of Trump worden", zegt Soenens.

"Voor mij is Amerika altijd het openluchtatelier van God geweest, het woelige laboratorium van de wereld. Ik ben dolblij met deze nieuwe opdracht en aanvaard zeer graag deze taak om de stem, de pen, en het gezicht van de VRT in het snel veranderende Amerika te worden. Amerika is geen land, maar een planeet."

Tom Van de Weghe zal zich toeleggen op langere reportages

Tom Van de Weghe, die de voorbije drie jaren in en over de Verenigde Staten verslag uitbracht, gaat zich toeleggen op langere reportages in binnen- en buitenland.

"Tom heeft de voorbije vier jaar uitstekend verslag uitgebracht in en over de Verenigde Staten. Zijn expertise en kennis zal voort worden ingezet op de buitenlandredactie van VRT Nieuws in combinatie met langere reportages die de vinger aan de pols houden van actuele ontwikkelingen op binnen- en buitenlands vlak", zegt hoofdredactrice Liesbet Vrieleman.

"Zowat 9 jaar lang heb ik het voorrecht gehad om VRT-correspondent te zijn. Eerst in China, dan in Amerika. Een onvergetelijke en unieke ervaring, geschiedenis meemaken en berichten vanop de eerste rij. Nu kijk ik uit naar het volgende hoofdstuk", zegt Tom Van de Weghe.

Meest gelezen