Antwerpse politie tevreden met eerste resultaten Snelle Respons Team

De Antwerpse politie en burgemeester Bart De Wever zijn positief over de eerste resultaten van het Snelle Respons Team. De kritiek dat het schietgrage cowboys zijn, is volgens de burgemeester ongegrond.

Het zwaar bewapende Snelle Respons Team komt tussenbeide bij zeer gewelddadige incidenten. Het werd opgericht in september 2015. In het eerste jaar van zijn bestaan werd het team 6.000 keer opgeroepen. Het heeft 582 mensen op heterdaad betrapt en 316 gezochten opgespoord.

"Schietgrage cowboys"

Het team kreeg in het begin de kritiek zich als cowboys te gedragen die te snel naar de vuurwapens zouden grijpen. "Er is geen enkele keer geschoten in Antwerpen," weerlegt burgemeester De Wever die kritiek. "Ook al hebben ze 67 gewapende personen opgepakt. 11 onder hen hadden zelfs een vuurwapen. Toch is er nooit overdreven geweld gebruikt."

"Slechts twee keer werd er geschoten met een niet dodelijk wapen dat een soort verfkogel afschiet", gaat hij voort. "Die twee keer is achteraf geoordeeld dat de acties perfect legitiem en proportioneel waren."

De Wever wil het interventieteam uitbreiden de komende jaren. Het zou een vast onderdeel worden van de Antwerpse politie.

Meest gelezen