Boris Johnson beledigt Italianen met prosecco-dreigement

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson heeft zich de woede van de Italiaanse minister van Economische Ontwikkeling Carlo Calenda op de hals gehaald door prosecco bij een discussie over de brexit te betrekken. Voorzitter Jeroen Dijsselbloem van de Eurogroep zegt intussen dat Johnson de Britse bevolking valse opties over de brexit voorspiegelt.

"Beledigd." Dat is minister Calenda naar eigen zeggen na een discussie over de brexit die hij recent met Johnson had. Volgens de Italiaan heeft de Brit hem gezegd dat Italië het Verenigd Koninkrijk ook na de brexit toegang tot de Europese eenheidsmarkt zal geven "omdat jullie jullie export van prosecco niet willen verliezen".

"Johnson zei: "Ik wil geen vrij verkeer van mensen, maar ik wil wel de eenheidsmarkt"", doet Calenda het verhaal aan Bloomberg. "Ik zei: "Geen sprake van". Hij zei: "Dan zullen jullie minder prosecco verkopen". Ik zei: "Ok, jullie zullen minder fish and chips verkopen, maar ik zal minder prosecco aan 1 land verkopen en jullie minder aan 27 landen". De zaken in zo'n perspectief plaatsen is een beetje beledigend."

"Er heerst veel chaos en we weten niet wat het Britse standpunt is", weet Calenda nog. "Het debat wordt intern binnen het Verenigd Koninkrijk gevoerd en dat is niet ok. De Britse regering moet haar kaarten op tafel leggen en onderhandelen."

"Intellectueel onmogelijk en politiek onbeschikbaar"

Johnson krijgt ook van Jeroen Dijsselbloem kritiek te slikken over zijn ideeën en uitspraken over de brexit. "Ik vind dat hij het Britse volk opties voorschotelt die niet beschikbaar zijn", vertelt de voorzitter van de Eurogroep aan de BBC.

"Bijvoorbeeld: zeggen dat het Verenigd Koninkrijk deel kan uitmaken van de eenheidsmarkt, maar niet van de douane-unie is onmogelijk. Het kan gewoon niet. Het tegenovergestelde kan wel. Met Turkije hebben we een douane-unie, maar het land maakt geen deel uit van de eenheidsmarkt."

"Hij zegt dingen die intellectueel onmogelijk en politiek onbeschikbaar zijn, dus vind ik niet dat hij het Britse volk een eerlijke kijk biedt op wat beschikbaar is en wat de Britse onderhandelingen met Europa kunnen bereiken."

Meest gelezen