Buitenstaander Macron officieel kandidaat voor Franse presidentsverkiezingen

De voormalige Franse minister van Economie, Industrie en Digitalisering Emmanuel Macron heeft zich vanmorgen officieel kandidaat gesteld voor de presidentsverkiezingen volgend jaar. Macron is 38, oud-socialist en voormalig protégé van president François Hollande. Hij richtte eerder dit jaar een nieuwe politieke beweging op die - links noch rechts - wil inspelen op de groeiende ontevredenheid over de heersende politieke klasse.
Macron wil "campagne voeren onder het teken van de hoop".

Macron bevestigde zijn kandidatuur vanmorgen in Bobigny, een voorstad ten noordoosten van Parijs. Het gonsde al een tijdje van geruchten in die zin.

Macron richtte in de lente van dit jaar "En marche!" op. Zelf noemt hij het een sociaal-liberale beweging met zowel linkse als rechtse ideeën. Tijdens zijn toespraak vandaag zei hij dat hij "van binnenuit de leegte van het Franse politieke systeem" heeft ervaren. Het is die leegte die elke verandering in dit land onmogelijk maakt, aldus Macron.

Macron is relatief onbeslagen in de politiek en sinds zijn vertrek uit de socialistische partij partijloos. De snelheid waarmee hij in de politieke regionen is opgeklommen, is ongezien. De dertiger nam nooit eerder deel aan verkiezingen, maar heeft de voorbije maanden wel politieke en financiële steun voor zijn kandidatuur weten te verzamelen. Zelf vindt hij zijn partijloosheid een voordeel, zeker gezien de algemene ontevredenheid met de heersende politieke elite.

"Door miljoenen Fransen aan de kant van de weg te laten staan, bouw je niets degelijks op. De inzet is niet om links of rechts te mobiliseren, maar om alle Fransen samen te brengen", zei Macron vandaag. "De jeugd zal dit land herstellen."

Wie is Emmanuel Macron?

Emmanuel Macron, afkomstig uit Amiens, studeerde filosofie en politiek, en is een zogenoemde Enarque, een alumnus van het prestigieuze "Ecole Nationale d'Administration" in Straatsburg. Het instituut is een kweekvijver voor topfunctionarissen. Talloze politici en ministers studeerden er.

Na zijn studies werkte hij onder meer als inspecteur van Financiën en investeringsbankier bij Rothschild &Cie. Van 2012 tot 2014 werkte hij als adjunct-secretaris-generaal voor François Hollande.

Macron die van 2006 tot 2009 lid was van de socialistische partij werd in 2014 als partijloze minister van Economie, Handel en Digitalisering onder Manuel Valls. Hij verliet de post in augustus van dit jaar wegens een aanslepend conflict met Valls. Macron liet niet na ongezouten kritiek te leveren op het beleid van zijn vroegere mentor Hollande.

Meest gelezen