Café zonder alcohol: "Wil niets schenken waardoor mensen domme dingen doen"

In Gent opent vrijdag een bijzonder café: een café zonder bier, zoals in het lied van Bobbejaan Schoepen. Het was altijd een droom van Ria Magherman om een café te openen, maar een ingrijpende ervaring in haar jeugd deed haar beslissen om nooit zelf alcohol te schenken. Bizar Café is het resultaat.

"Ik heb altijd gedroomd van een eigen café", vertelt Magherman, die haar verhaal vandaag doet in de Vlaamse kranten, aan onze redactie. "Toen ik 16 was, is een buurman met zijn twee kinderen aangereden. Het dochtertje raakte daarbij een nier kwijt. De man die hen aangereden had, had gedronken, maar kwam er zelf met de schrik vanaf. Voor mij was dat een schok. Mensen die te veel drinken en dan toch nog rijden, maken vaak onschuldige slachtoffers."

Magherman besliste meteen dat ze hier zelf nooit mee verantwoordelijk voor wilde zijn. "Ik wil zelf geen alcohol schenken." Volgens haar is alcohol ook helemaal niet nodig om je te amuseren. "Zelf drink ik heel weinig, ik kan er ook niet goed tegen. Ook in mijn vriendenkring wordt er weinig gedronken en toch maken wij veel plezier."

De droom van een eigen café was er al heel lang, twee jaar geleden is ze gestart met het project. "Het grote probleem was het vinden van een pand." Veel cafés zijn immers eigendom van brouwerijen die niet meteen geloven in een café zonder bier.

Magherman beseft dat het niet evident zal zijn om een goede omzet te halen. "Daarom hebben wij ook glutenvrije en lactosevrije snacks en is in het café bijna alles te koop, ook de tafels en de stoelen (tweedehands of ambachtelijk gemaakt). Ik droom van een café zoals vroeger: met kaartavonden, optredens en gezelschapsspelen", besluit Magherman. "Maar als je echt een pint wil, kan je niet bij mij terecht."

Meest gelezen