Democratische senator wil af van "rampzalig ondemocratisch" kiescollege

De Amerikaanse senator Barbara Boxer (Democraten) heeft een wetsvoorstel ingediend om het kiescollege af te schaffen. De Democrate vindt het systeem een "ramp voor de democratie". Donald Trump won de presidentsverkiezingen vorige week omdat hij meer kiesmannen achter zich verzamelde, terwijl Hillary Clinton eigenlijk meer stemmen haalde.

De Democratische presidentskandidate Clinton won de popular vote tijdens de presidentsverkiezingen vorige week, met nu bijna 1 miljoen stemmen méér dan de Republikein Trump. Toch wordt Trump de 45e president omdat hij 290 kiesmannen binnenhaalde, ruim boven de nodige 270. Het is de vijfde keer in de geschiedenis dat een kandidaat de popular vote verliest, maar toch de verkiezingen wint.

"Het presidentschap is het enige ambt waar je meer stemmen kan halen en toch verliest. Het is tijd om een einde te maken aan het kiescollege", vindt senator Boxer. De senator heeft daarom een wetsvoorstel ingediend om het college van kiesmannen af te schaffen.

Boxer komt uit de staat Californië. Daar haalde Clinton een grote overwinning binnen. "Clinton is op weg om meer stemmen binnen te halen dan welke presidentskandidaat dan ook in de geschiedenis, met uitzondering van Barack Obama. Het kiescollege is een verouderd en ondemocratisch systeem. Het moet onmiddellijk worden veranderd."

De Democratische senator citeert ironisch genoeg Donald Trump om haar wetsvoorstel kracht bij te zetten. De verkozen president zei in 2012 dat het kiescollege een ramp voor de democratie is. "I couldn't agree more", aldus Boxer.

Het is maar zeer de vraag of het voorstel van Boxer het effectief zal halen. Om het kiescollege af te schaffen, moet de Amerikaanse grondwet worden aangepast. Daartoe zou het amendement - eens het door de Senaat en het Huis van Afgevaardigden zou worden aangenomen - nog door drie vierde van de staten moeten worden geratificeerd.

Amerika-kenner Björn Soenens legt de werking van het kiescollege uit

Meest gelezen