Dertien meldingen van radicalisering in Vlaamse scholen

Vlaamse scholen hebben in een jaar tijd 32 meldingen gemaakt over mogelijke radicalisering bij hun leerlingen. Dat staat in De Standaard en het nieuws is bevestigd aan onze redactie. In 13 gevallen bleek de vrees ook terecht.

Scholen die vrezen voor radicalisering bij een van hun leerlingen moeten daarmee sinds oktober vorig jaar niet langer meteen naar de politie. Zij kunnen sinds dan terecht bij het zogenoemde "onderwijsnetwerk islamexperten", een team van dertien mensen dat de islam kent en ook snel ter plaatse kan komen.

In een jaar tijd kwamen 32 vragen binnen bij die groep. "Die bleken niet altijd terecht", zegt imam en coördinator Khalid Benhaddou in De Standaard. "Soms hebben leerkrachten een bepaalde perceptie van radicalisering die ze op hun leerlingen projecteren. Andere leerkrachten weten er zo weinig over dat ze handelingsverlegen zijn."

13 van de 32 vragen bleken echter wel terecht. "Het gaat om leerlingen die blijvend sympathie betuigen voor terreurgroep IS en geweld of jongeren die de aanslagen goedkeuren. Wij zoeken uit welke websites hij of zij bezoekt en gaan in gesprek."

In 5 gevallen kregen de islamexperten achteraf van de schooldirecties te horen dat het gesprek geholpen had. Van de anderen weten ze het niet. "De directies zijn niet verplicht om ons te melden hoe het afloopt." "Als het blijkt dat het gaat om ernstige zaken kunnen de scholen alles doorgeven aan de politie", zegt minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V).

Meest gelezen