Drie Nederlandse oorlogsschepen spoorloos verdwenen van Indonesische zeebodem

In Nederland wordt met afschuw gereageerd op het verdwijnen van drie Nederlandse scheepswrakken van de Indonesische zeebodem. Het gaat om drie oorlogsschepen die op 27 februari 1942 tijdens de slag om de Javazee tot zinken werden gebracht. De scheepswrakken vormden een zeemansgraf voor de in totaal 2.200 opvarenden. Vermoedelijk zijn ze ontmanteld voor hun oud ijzer. Ook drie Britse schepen en een Amerikaanse onderzeeër zijn "geschonden".
De helft van de torpedojager HNLMS Kortenaer is geroofd.

De precieze rustplaats van de drie schepen werd pas in 2002 door amateurduikers ontdekt. De verdwijning kwam aan het licht tijdens een nieuwe expeditie naar aanleiding van de 75e verjaardag van de zeeslag. Het was de bedoeling om op 27 februari volgend jaar een plaquette te plaatsen bij de schepen met het oog op de 75ste herdenking.

Sonarbeelden tonen nog de afdrukken van de schepen op de zeebodem, maar de vaartuigen zelf zijn verdwenen. Het Nederlandse ministerie van Defensie reageert ontstemd op het nieuws van de verdwijning. "De wrakken van de HNLMS De Ruyter en de HNLMS Jave zijn blijkbaar volledig weg. Van de HNLMS Kortenaer is er eveneens een groot stuk verdwenen", klinkt het in een verklaring. "De schending van een oorlogsgraf is een zware misdaad."

Maritieme historici vermoeden intussen dat commerciële bedrijven achter de diefstal zitten. Aziatische bergingsbedrijven zouden zich wel vaker schuldig maken aan de praktijk. Er is wereldwijd een grote vraag naar staal, het oud ijzer zou gretig aftrek vinden.

De Slag om de Javazee was een van de grootste zeeslagen uit de Nederlandse geschiedenis. De drie oorlogsbodems vergingen met man en muis. Behalve 915 Nederlandse mariniers waren ook 259 opvarenden van Indonesische origine aan boord.

Britse schepen en Amerikaanse onderzeeër

Ook de wrakken van gezonken Britse oorlogsschepen zijn "geschonden" in de Javazee. Dat heeft het Britse ministerie van Defensie vandaag gemeld.

"De Britse regering is ontdaan dat ze te weten is gekomen dat schepen van de Britse marine klaarblijkelijk illegaal zijn geschroot", zei een woordvoerder van Defensie. "De regering heeft de Indonesische autoriteiten gecontacteerd om haar diepe bezorgdheid te uiten en een onderzoek te vragen" en om te vermijden dat de wrakken, die menselijke resten bevatten, nog verder worden "geschonden".

Om hoeveel schepen het precies gaat, is niet duidelijk. Volgens de Britse krant The Guardian zijn het er drie en zou ook nog een Amerikaanse onderzeeër illegaal zijn geborgen.

Volgens lokale vissers werden de wrakken versleept naar de haven van Soerabaja, in de provincie Oost-Java. Daar werden ze tot schroot verwerkt om het metaal te recupereren.

Meest gelezen