Langste staking ooit bij Franse privézender na maand stopgezet

De langste staking ooit bij een privézender in Frankrijk is na 31 dagen stopgezet. De totale leegloop dreigt op de redactie van i-Télé. Het personeel ging in staking uit protest tegen de komst van de van kindermisbruik beschuldigde presentator Jean-Marc Morandini. Volgens de stakers heeft bijna een derde van de redactie beslist om ontslag te nemen.

Het zijn woelige maanden geweest bij de Franse private nieuwszender i-Télé. Het personeel van i-Télé ging een maand geleden in staking tegen de komst van de presentator Jean-Marc Morandini.

De 51-jarige Morandini maakte de voorbije decennia carrière als radio- en televisiepresentator. Hij begon zijn carrière bij La Cinq en werkte daarna voor TF1, Europe 1 en radiozender NRJ. Hij produceerde ook verschillende populaire televisieprogramma's, waaronder "Les guignouls".

In juli beschuldigde het magazine Les Inrockuptibles Morandini van misbruik van de jonge acteurs die deelnamen aan de casting van een serie op het internet, "Les faucons".

Verschillende kandidaten voor de serie tussen de 17 en 25 jaar getuigden dat ze gevraagd werden om naaktfoto's en video's door te sturen naar het mailadres van "Catherine Leclerc".

Het fictieve mailadres leidde naar het productiebedrijf van Morandini en verschillende media melden in de nasleep van de onthulling dat Morandini de beheerder was van de account. Sommige acteurs werd gevraagd om te masturberen voor de camera.

Sinds de publicatie in Les Inrockuptibles in juli volgden meer beschuldigingen en getuigenissen van misbruik in de media.

AP

Een derde van de redactie stapt op

Op 17 oktober zijn de werknemers van i-Télé begonnen met hun staking tegen de komst van Morandini. Overleg met de directie om de controversiële presentator op de keien te zetten leverde niets op.

31 dagen later is de staking stopgezet. Daarmee is het de langste staking ooit bij een privézender in Frankrijk. De redactie heeft van de directie garanties gekregen over de onafhankelijkheid van de redactie.

De voorbije weken hebben een tiental journalisten uit protest hun ontslag gegeven bij i-Télé. Vijfentwintig andere journalisten kondigden vandaag aan op te stappen. Daarmee heeft volgens de stakers een derde van de werknemers ontslag genomen.

"En er zullen nog journalisten beslissen om niet langer door te gaan uit protest", meldt een journalist van i-Télé.

AP

Meest gelezen