MIVB geeft meer dan 300.000 euro uit aan graffitiplaag

Vervoersmaatschappij MIVB en Net Brussel geven spectaculair meer uit om graffiti te verwijderen. Dat meldt nieuwssite Bruzz. Op een jaar tijd verdubbelde het budget.

Verschillende openbare diensten spreken over een grote toename van de kosten om graffiti te verwijderen. Het gaat vooral om tags, de handtekeningen van graffitischrijvers.

MIVB

De Brusselse vervoersmaatschappij MIVB gaf in 2015 meer dan 311.000 euro uit aan de schoonmaak van stations en voertuigen. In 2014 was dat 159.000 euro, bijna een verdubbeling op een jaar tijd. "Een aanzienlijk bedrag", zegt An Van hamme, woordvoerster bij de MIVB. "Elke weekdag maakt een mobiele schoonmaakploeg acht uur lang alles schoon. Drie ploegen trekken van tag naar tag."

Bestrijding

Om het fenomeen tegen te gaan, zorgt de MIVB dat graffiti maximum 48 uur na het opmerken ervan, verwijderd is. De vervoersmaatschappij vraagt haar medewerkers om graffiti zo snel mogelijk te signaleren. "Een racistische slogan bijvoorbeeld moet binnen de twee uur verdwenen zijn."

Net Brussel

Net Brussel, verantwoordelijk voor het verwijderen van graffiti op gewestelijke infrastructuur en gebouwen, gaf op twee jaar tijd acht keer zo veel uit aan de schoonmaak. Het budget is momenteel meer dan 80.000 euro.

Meest gelezen