Nieuwe reeks "De fiscus": "Wij zijn "De collega's" niet"

"Wij zijn "De collega's" niet, wel een performante organisatie." Dat zegt Johan, een medewerker van de FOD Financiën. "De fiscus", de nieuwe realityreeks over deze bekende overheidsdienst, start vanavond op Eén. En het doet de medewerkers veel plezier dat ook het menselijke aspect van hun job in beeld komt.
© VRT

De belastingdiensten hebben vaak een negatief imago, maar daar zou deze reeks verandering in kunnen brengen. Bij verschillende geledingen van de FOD Financiën mochten een jaar lang de camera's draaien: opsporingen, douane, Bijzondere Belastinginspectie.

Joris (die bij de douane werkt) en Johan (die in een ontvangkantoor) zit, kwamen in "De ochtend" op Radio 1 al vertellen over hun job. "Het eerste wat mijn kameraden doen wanneer ik zeg dat ik bij de fiscus werk, is het woord "werken" in vraag stellen", zegt Johan. "Maar in deze reeks kan je zien dat wij niet "De collega's" zijn (komische BRT-reeks over overheidsdienst die eind jaren 70, begin jaren 80 liep en waarin ambtenaren op een overheidsdienst nogal karikaturaal werden voorgesteld, nvdr). Wij zijn een performante organisatie en dat staat in contrast met het beeld dat veel mensen nog van ons hebben."

Het sleutelwoord voor wie in contact komt met "de belastingen", is betalen, en dat is voor veel mensen een probleem. Maar ook het menselijke aspect van de job wordt hier in beeld gebracht. "Mensen komen klagen en zagen, maar je ziet ook vaak hoe wij met hen naar oplossingen proberen te zoeken. Er zijn weinig mensen die echt liegen over hun geld."

© VRT

Ook actie bij "De fiscus"

Wie dacht dat "De fiscus" zich enkel in kantoren afspeelt, vergist zich. De reeks volgt ook de medewerkers van de douane die wegcontroles uitvoeren. "Dat draait rond veiligheid, gezondheid, milieu en taksen", zegt Joris. "De douane staat in weer en wind."

De actie bij de douane spreekt zelfs tot de verbeelding van collega Johan, die wel op een bureau zit. "Nadat ik dat allemaal gezien had, dacht ik: misschien moet ik wel een carrièreswitch naar de douane overwegen." (lacht)

De eerste aflevering van "De fiscus" start vanavond om 20.40 uur op Eén.

Meest gelezen