Peeters: "Koppeling vennootschapsbelasting en meerwaardebelasting zeer duidelijk"

CD&V-vicepremier Kris Peeters houdt voet bij stuk: voor hem blijven de verlaging van de vennootschapsbelasting en fiscale rechtvaardigheid aan elkaar gekoppeld. Vorig weekend liet premier Charles Michel (MR) nog weten dat er géén formele koppeling bestaat.

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) wil het tarief van de vennootschapsbelasting verlagen. CD&V blijft echter een politieke koppeling eisen van dat dossier met het dossier rechtvaardige fiscaliteit. "Een vennootschapsbelasting zonder een rechtvaardige fiscaliteit, en wat ons voorstel betreft meerwaardebelasting... Die koppeling is voor ons zeer duidelijk", aldus Kris Peeters in "De ochtend" op Radio 1.

Tijdens de begrotingsopmaak bakkeleiden de N-VA en CD&V al flink over de twee dossiers, tot er besloten werd om even niet te beslissen. Premier Michel zei afgelopen zondag in "De zevende dag" dan weer dit: "Er is geen politieke koppeling. Misschien voor één partij, maar ik spreek voor vier partijen. Er is geen formele koppeling."

Maar Peeters houdt het been stijf. Voor de Vlaamse christendemocraten is rechtvaardige fiscaliteit dan ook erg belangrijk, om de linkerflank van de partij af te dekken. "Als men de vennootschapsbelasting verlaagt in het voordeel van de ondernemers - waar ik voorstander van ben -, dan moéten we ook iets doen voor de rechtvaardige fiscaliteit. Dat interesseert mij uitermate", klinkt het uit de mond van vicepremier Peeters.

"Van Overtveldt maakt ander advies over aan Hoge Raad"

Gisteren nog kreeg minister Van Overtveldt extra munitie voor zijn plan om de vennootschapsbelasting te verlagen: de Hoge Raad voor Financiën stelde in een rapport dat een vooropgestelde verlaging geen gat in de begroting slaat.

"Er is geen afgerond advies van de Hoge Raad", reageert Kris Peeters. "Ik betreur dat de chaos en de onzekerheid nu maximaal is." De CD&V-vicepremier wijst met een beschuldigende vinger naar Van Overtveldt. "Mijn collega heeft een voorstel over de vennootschapsbelasting neergelegd eind augustus met bepaalde voorstellen. Wij hebben daar in de regering over gesproken en een aantal lijnen getrokken. Wat blijkt nu? De minister van Financiën heeft een ander voorstel overgemaakt aan de Hoge Raad voor Financiën. Tegen wie dit politieke spel gericht is, laat ik even in het midden."

"Kantje boordje voor begroting"

En over de begroting gesproken: vandaag beslist de Europese Commissie of België opnieuw onder verstrengd toezicht komt. Volgens de Commissie is de taxshift van de regering niet gefinancierd en zal het gat in de begroting nog vergroten.

Kris Peeters is naar eigen zeggen bezorgd. "We moeten kijken wat de Commissie straks zegt. Ik ben er bezorgd over, en iedereen moet dat zijn. We moeten ervoor zorgen dat we niet op het strafbankje komen, en dat is nu kantje boordje."

Meest gelezen