Recordbedrag voor doek van De Kooning bij Christie's

"Untitled XXV", een doek van de Nederlands-Amerikaanse schilder Willem de Kooning, is bij Christie's in New York geveild voor 61,6 miljoen euro. Dat is het hoogste bedrag ooit op een veiling voor een werk van deze kunstenaar.

Het werk uit 1977 is imposant (2 meter op 2,2 meter) en valt op door de energieke borstelstreken en de vele, felle kleuren. Het doek was door Christie's op 40 miljoen dollar (37 miljoen euro) geschat. Bij de vorige verkoop 10 jaar geleden brak het werk ook al een record, het wisselde toen voor 25,2 miljoen euro van eigenaar.

De Kooning heeft ook het duurste schilderij ooit op zijn naam staan. Zijn werk "Interchange" (1955) is in september vorig jaar voor bijna 279 miljoen euro verkocht. Het ging toen om een onderhandse verkoop waar geen veilinghuis bij betrokken was.

Over de koper is geen informatie bekendgemaakt, hij bracht zijn bod uit via de telefoon. De veiling van gisteren maakt deel uit van een reeks herfstveilingen bij Christie's en Sotheby's in New York waarbij de twee grote veilinghuizen elkaar de loef proberen af te steken met de meest prestigieuze werken.

Wie is Willem de Kooning?

Willem de Kooning (1904-1997) is een Nederlandse kunstenaar die geboren werd in Rotterdam, maar een groot deel van zijn leven in de Verenigde Staten gewoond heeft. Hij schilderde in de stijl van het abstract expressionisme. Andere schilders in die stroming zijn Jackson Pollock, Mark Rothko en Barnett Newman. Vanaf 1969 maakte De Kooning ook kleisculpturen.

Meest gelezen