Reizen naar EU zonder visum? Verplichte registratie en 5 euro betalen

De Europese Commissie wil de controle op wie de Europese Unie binnenkomt, versterken. Alle reizigers waarvoor geen visumplicht geldt, zullen zich in de toekomst moeten registreren. Op die manier wil de Commissie terrorisme en illegale migratie tegengaan.

Het plan van eurocommissarissen Frans Timmermans (Betere Regelgeving) en Dimitris Avramopoulos (Migratie) wordt eigenlijk pas vanmiddag bekendgemaakt op een persconferentie, maar het nieuws lekte vanochtend al in verschillende media. 

Concreet willen de twee commissarissen een beter controle- en registratiesysteem voor reizigers die de Europese Unie binnen willen. Dat was al een tijdje aangekondigd, na de aanslagen van het afgelopen jaar. Die hebben bewezen dat het relatief makkelijk is om de EU binnen te raken.

Het plan van de Europese Commissie

Mensen die uit een land komen zonder visumplicht - zoals Australië, Canada of de VS - zullen zich in de toekomst eerst online moeten registreren vooraleer ze naar een land binnen de Europese Unie kunnen reizen. Zij zullen onder meer hun naam, leeftijd en doel van hun reis moeten opgeven en enkele vragen over hun gezondheid beantwoorden.

De bewuste informatie wordt dan onmiddellijk door een aantal bestaande databanken gehaald, zoals die van Europol. Als de aanvraag niet wordt goedgekeurd, kan de reiziger niet vertrekken. Als de man of vrouw wel een "go" krijgt, moet hij of zij 5 euro betalen en is de aanvraag meteen voor 5 jaar geldig.

Het hele systeem heeft natuurlijk wel een prijskaartje. Het zou gaan om eenmalig 200 miljoen euro en daarna 80 miljoen euro per jaar. Die kosten worden gedekt door de 5 euro die de reizigers moeten betalen.

Kritiek

Europees parlementslid voor Groen, Bart Staes, twijfelt aan de efficiëntie van het systeem. "Kunnen we dat geld niet beter gebruiken door in te zetten op de samenwerking tussen politiediensten?"

"Zoals eerder al gebeurde met vliegtuigpassagiers, zal enorm veel data verzameld worden", legt Staes uit. "Daarin moet je dan op zoek naar mogelijke terroristen." Het parlementslid vraagt zich af of dit wel de goede manier is om terrorisme te bestrijden.

De Commissie wil het nieuwe systeem - dat erg lijkt op het ESTA-systeem dat al langer bestaat in de VS - tegen 2020 invoeren. Het gaat wel nog maar om een voorstel. Het hele plan moet eerst nog naar het Europees Parlement en de Raad.

Meest gelezen