Renzi wil nu toch lot verbinden aan referendum

De Italiaanse premier Matteo Renzi verbindt zijn lot opnieuw aan een referendum dat begin december plaatsvindt. Als hij die stemming verliest, zou hij dan toch opstappen.

In het referendum gaan de Italianen stemmen over enkele institutionele hervormingen. Renzi stelt een forse inkrimping van de Senaat voor en de rol die ze nog te spelen zou hebben. Voorts wil hij de bevoegdheden van de regio's inkrimpen.

Renzi heeft economische groei beloofd, maar het gaat allemaal heel moeizaam. "Met de hervormingen zal de output stijgen. Volle gas vooruit," tweette hij.

Renzi had van in het begin gezegd dat hij zou opstappen als hij het referendum verliest, maar kwam later op die woorden terug. Nu zegt hij opnieuw dat het referendum voor hem gevolgen zal hebben, en dat er ook nog leven is buiten de politiek.

Als Renzi opstapt, zou dat een domino-effect kunnen teweegbrengen en zou dat de regering kunnen doen vallen. Dat zou het land kunnen destabiliseren in heel uitdagende tijden. Ook de overheidsschuld is groot, en banken zijn weigerachtig om geld uit te lenen aan bedrijven die in de schulden zitten. Op die manier wordt het referendum er eigenlijk eentje over de onmiddellijke toekomst van het land.

Meest gelezen