Stoppen met roken via tabakoloog wordt stuk goedkoper

Wie wil stoppen met roken en daarvoor hulp zoekt bij een tabakoloog betaalt vanaf volgend jaar enkel nog maar het remgeld en dus niet langer de volle pot. Dat heeft Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) beslist, zo meldt Het Laatste Nieuws. Voor lage inkomens en jongeren wordt het "bijna gratis".
McPHOTO / INSADCO / Bilderbox

Wie vandaag naar de tabakoloog gaat, moet voor een intakegesprek al vaak 50 euro op tafel leggen, waarvan hij of zij er later 30 van terugkrijgt. Dat moet veranderen, vindt minister Vandeurzen. Hij sleutelt aan de regeling rond de terugbetaling van die hulp.

Concreet zullen rokers vanaf volgend jaar enkel nog de persoonlijke bijdrage moeten betalen bij de tabakoloog. De rest neemt de overheid meteen voor haar rekening. Per kalenderjaar heb je recht op 4 uur individuele begeleiding of 12 uur begeleiding in groep. Voor het eerste tel je maximaal 7,5 euro per kwartier neer, voor het laatste ten hoogste 1 euro.

Voor Vlamingen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming - vooral mensen met een laag inkomen - mag een kwartier individuele begeleiding vanaf volgend jaar niet meer dan 1 euro kosten, in groep wordt dat 50 eurocent. Ook jongeren tot en met 20 jaar krijgen sowieso dat goedkoopste tarief.

Meest gelezen