Wilmès: "Aanslagen en migratiecrisis hebben Belgische economie aangetast"

Minister van Begroting Sophie Wilmès (MR) verdedigt zich na de onvoldoende die de Europese Commissie gaf aan de Belgische begroting. Ze wijst op de impact van de aanslagen van 22 maart en de migratiecrisis. Minister van Financiën Van Overtveldt (N-VA) beseft dat er een probleem is met de schatting van de uitgaven en hij belooft beterschap.

Volgens de Europese Commissie loopt België het risico de Europese doelstellingen niet te halen. Dat risico wijt minister Wilmès "voornamelijk aan de resultaten van 2016". België kreeg dit jaar te maken met terreuraanslagen en een migratiecrisis. "Dat heeft onze economie aangetast en extra middelen gevraagd."

Het belangrijkste probleem is onze grote overheidsschuld. De minister zegt zich bewust te zijn dat de Europese Commissie zich zorgen maakt daarover. "Maar de nodige verbetering om de Europese criteria te respecteren, is niet haalbaar en ook niet wenselijk."

Optimistisch over 2017

"Voor 2017 kijkt Europa met een meer gunstige blik naar België", zegt Wilmès. De verbetering van het structureel saldo (dat is het begrotingssaldo dat onder meer rekening houdt met de potentiële groei van de economie) zou volgend jaar overeenstemmen met de Europese regels. De structurele maatregelen van de regering zoals de flexibilisering van de arbeidstijd, sluiten volgens haar aan bij de Europese aanbevelingen.

De minister wil dat het begrotingsgat snel gevuld is. Maar ze benadrukt dat de regering er dit jaar voor koos geen extra maatregelen te nemen. Die zouden een hinderpaal kunnen zijn voor het herstel van de economie en de koopkracht.

Schatting van inkomsten

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt beseft dat er niet alleen een probleem is met de uitgaven, maar ook met de schatting van de inkomsten, en in "Van Gils en gasten" op Eén beloofde hij beterschap.

"Als je meer dan 100 miljard moet gaan schatten, dan zit je er altijd naast, dat kan niet anders", zei de minister." Maar dat dat altijd in één richting is, dat was toch wel opvallend aan het worden."

De federale overheidsdienst heeft een analyse gemaakt, zei Van Overtveldt, en er blijkt dat er aan de methodiek moet worden gewerkt.

De regering heeft dan ook twee dingen gedaan, zei Van Overtveldt: meer dan 700 miljoen veiligheidsmarge ingeschreven naar het jaar '17 en de regering heeft de analyse van de FOD onderschreven en zal de methodiek heel snel herzien.

Meest gelezen