"Belgische fairness tax is in strijd met EU-moeder-dochterrichtlijn"

De Belgische fairness tax, die in 2013 ingevoerd werd door de regering-Di Rupo, is in strijd met de Europese moeder-dochterrichtlijn. Dat stelt de advocaat-generaal van het Europees Hof van Justitie. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) heeft het over "een lijk uit het verleden dat uit de kast valt".

De regering riep de fairness tax in het leven om vennootschappen te belasten die dividenden uitkeren maar niet of nauwelijks belastingen betalen als gevolg van de notionele intrestaftrek en overgedragen verliezen. N-VA, de partij van huidig minister van Financiën Johan Van Overtveldt, is altijd tegen de extra belasting van 5,15 procent op uitgekeerde dividenden geweest.

In het kader van een procedure die voor het Grondwettelijk Hof tegen de fairness tax loopt, heeft dat Hof een aantal prejudiciële vragen gesteld aan het Europees Hof van Justitie. Volgens advocaat-generaal Juliane Kokott is de belasting niet verenigbaar met de moeder-dochterrichtlijn, zo besliste ze vandaag.

Het probleem is dat buitenlandse vennootschappen met een vestiging in België altijd aan de belasting onderworpen zijn als ze dividenden uitkeren en zo mogelijk belasting moeten betalen op winst die in het buitenland wordt gemaakt. Op die manier kan niet worden vermeden dat er een dubbele of meervoudige heffing ontstaat, luidt het.

De conclusie van de advocaat-generaal bindt de rechters van het Hof niet, maar in hun arrest volgen ze doorgaans wel de advocaat-generaal.

"Consequenties en budgettaire gevolgen kunnen groot zijn"

"Een lijk uit het verleden dat uit de kast valt." Dat is de reactie van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA). "Als de rechters van het Hof de advocaat-generaal volgen, kunnen de consequenties en de budgettaire gevolgen groot zijn", zegt hij.

"We hebben altijd onze grote twijfels bij deze fairness tax geplaatst. Die worden nu bevestigd door de advocaat-generaal van het Europees Hof." Volgens de minister zijn er "betere manieren om de vennootschapsbelasting rechtvaardiger te maken richting kmo's". "We wachten nu op de finale uitspraak van het Hof. De consequenties en budgettaire gevolgen kunnen groot zijn. We zullen die in kaart brengen en voorleggen aan de regering."

Meest gelezen