"Hooiberg" van Monet levert recordbedrag op

Het veilinghuis Christie's in New York heeft een schilderij van Claude Monet van een hooiberg verkocht voor 76,5 miljoen euro. Daarmee is het doek in de reeks "hooibergen" van Monet het duurste schilderij van de schilder ooit. Het vorige record stond op naam van "Le bassin aux nymphéas", dat voor ongeveer 72 miljoen euro geveild werd.
AP

De Franse schilder Claude Monet maakte in 1890 en 1891 verschillende schilderijen in de "Meule"-reeks (hooiberg-reeks). Het doek dat bij Christie's onder de hamer is gegaan heeft alle records gebroken.

De anonieme koper heeft 76,5 miljoen euro betaald voor het exclusieve schilderij. Christie's schatte het doek op iets meer dan 40 miljoen euro.

Hooibergen en waterlelies

De Franse impressionistische schilder Claude Manet heeft twee bekende reeksen geproduceerd tijdens zijn leven: hooibergen en waterlelies.

Het vorige verkoopsrecord van een doek van Monet stond op naam van "Le bassin des nymphéas", een schilderij uit de reeks waterlelies. Dat doek werd in 2008 in Londen geveild voor 72 miljoen euro.

Het doek uit de reeks hooibergen heeft dat record nu gebroken. Het schilderij dat geveild werd, is een van de weinige werken in de reeks die nog in privéhanden is. De andere hooibergen bevinden zich in musea.

Meest gelezen