"Majesteitsschennis" in parlement Madrid

Bij de openingszitting van het nieuwe Spaanse parlement hebben de verkozenen van de links-populistische partij Podemos tegen de monarchie en tegen de aanwezige koning Felipe geprotesteerd.
AFP or licensors

De Spaanse koning Felipe had het niet onder de markt toen hij het nieuwe parlement wou toespreken vandaag. Op meer dan een manier hebben de 71 verkozenen van Podemos hun ongenoegen over hem en over de monarchie laten blijken.

In navolging van de leuze "not my president" die in de VS veel is te horen na de verkiezing van Donald Trump, brachten zij de slogan "niet mijn koning" en droegen ze t-shirts met het opschrift "ik heb geen koning gekozen"

Tijdens de toespraak van Felipe zwaaiden ze met een vlag van "de derde republiek" die ze nastreven. Nadien weigerden ze ostentatief te applaudisseren. Tijdens het Spaanse volkslied bleven ze zitten.

Het protest van Podemos kreeg navolging van leden van enkele regionale partijen. Ook koningin Letizia en de prinsessen Leonora en Sofia zagen het protest met lede ogen aan.

"Wij hebben meer legitimiteit dan de koning", zei Podemos-leider Pablo Iglesias. "Royals stammen af van dynastieën, wij zijn tenminste door het volk verkozen."

Meest gelezen