Aantal tienermoeders daalt voor achtste jaar op rij

In 2015 zijn 843 meisjes onder de 20 jaar moeder geworden in Vlaanderen. Dat blijkt donderdag uit cijfers van Fara, het luister- en informatiepunt rond zwangerschapskeuzes. Het aantal tienermoeders daalt daarmee voor het achtste jaar op rij: in 2014 waren het er 882, in 2007 nog 1.395.
© Stockbroker - www.belgaimage.be

Van de 843 tienermeisjes die vorig jaar moeder werden, beviel 85,6 procent voor het eerst. De gemiddelde leeftijd blijft met 18,6 de laatste jaren constant. De overgrote meerderheid (640) van de tienermoeders is dan ook 18 of 19 jaar op het moment van de bevalling.

"Over een verklaring voor de aanhoudende daling kunnen we alleen maar speculeren", zegt Silke Brants, stafmedewerkster van Fara. "We hopen natuurlijk dat sensibilisering en preventie er voor iets tussen zitten, maar we zien ook een lichte daling in de geboortecijfers, dus dat zal ook wel meespelen."

Daarnaast kan ook niet worden uitgesloten dat steeds meer zwangere tieners beslissen om de zwangerschap te beëindigen. "Sinds 2011 worden namelijk geen abortuscijfers meer gepubliceerd", zegt Brants. "Tot dan zagen we wel dat die bij jongeren stabiel bleven, maar we weten dus niet zeker of daar sindsdien verandering in is gekomen."

Hoewel het aantal tienermoeders de laatste jaren fors is afgenomen, blijven preventie van ongeplande zwangerschap en de ondersteuning van tienerouders noodzakelijk. "Tienerouders blijven kwetsbaar in onze maatschappij", luidt het. "Door het bespreekbaar maken van de kinderwens en het nuanceren van de 'roze wolk' van het ouderschap, helpen we jongeren keuzes maken in overeenstemming met hun waarden, normen en toekomstdromen."

Meest gelezen