Almaci over Peeters: "Echt oude politieke cultuur"

Voorzitter Meyrem Almaci van Groen toont zich een "koele minnaar" van vicepremier Kris Peeters als CD&V-lijsttrekker tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 in Antwerpen. Groen-boegbeeld Wouter Van Besien reageert voorzichtig positief. SP.A-boegbeeld Tom Meeuws plaatst een kanttekening bij de verhuizing. Bart De Wever (N-VA) heeft nog niet gereageerd.

De Vlaamse christendemocraten willen hun boegbeeld Kris Peeters uitspelen in de strijd tegen huidig Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA). Peeters moet daarvoor verhuizen van Puurs naar de stad Antwerpen.

De voorzitter van oppositiepartij Groen loopt daar niet echt warm voor. "Ik ben nogal een koele minnaar van dat soort manoeuvres", reageert Almaci in "De ochtend" op Radio 1. "Dit is echt een oude politieke cultuur waar ik totaal geen voeling mee heb." 

"Wie gelooft die mensen nog?"

Maar Kris Peeters zou misschien wel eens een belangrijke partner van Groen kunnen worden. Sommige politieke analisten zien het CD&V-kopstuk namelijk als mogelijke king maker in 2018, waarbij zijn partij zou kunnen bepalen wie de nieuwe burgemeester wordt door in zee te gaan met ofwel een rechts blok van de N-VA ofwel met een links blok van socialisten en groenen. Bovendien wordt Peeters wel eens het "sociale gelaat" van de federale regering genoemd.

Maar Meyrem Almaci is niet overtuigd. "Heel veel mensen geloven niet dat Kris Peeters dat sociale gelaat is. Bovendien is hij vicepremier en hij zou de campagne dan moeten komen leiden in Antwerpen, terwijl er dan nog een jaar werk is in het federaal parlement. De conclusie van het federale beleid is: wie gelooft die mensen nog?"

"De strijd in Antwerpen wordt heel belangrijk. Wij willen een ander, veel progressiever beleid, met veel meer aandacht voor menselijkheid", zet Almaci ook al haar bakens uit.

"Het moet in Antwerpen over Antwerpse dossiers gaan"

Antwerps kopstuk van Groen Wouter Van Besien reageert voorzichtig positief. "Welkom aan Kris Peeters in de Antwerpse politiek", schrijft hij op Twitter. "Het wordt boeiend. Goed ook dat CD&V beseft dat het anders moet."

"Sterke politieke stemmen zijn altijd welkom", gaat hij verder bij Belga. "Maar we zullen er op toezien dat het debat ook effectief over Antwerpen blijft gaan en dat nationale politieke spelletjes niet in het Antwerpse debat worden geïnjecteerd."

"Het moet in Antwerpen gaan over Antwerpse dossiers: gezonde lucht, jobs en kinderarmoede. Dat is in ieder geval waar wij mee bezig zijn: we gaan momenteel zelf met de Antwerpenaar in gesprek over wat in Antwerpen moet gebeuren. Pas later zullen we met onze electorale keuzes naar buiten komen. Wat CD&V nu doet, is duidelijk een strategische zet die deel uitmaakt van hun campagne. Het is toch erg vroeg om al met electorale spelletjes en politieke positionering bezig te zijn."

"Hopelijk wordt schoon verdiep geen Wetstraat-afdeling"

Voor de SP.A is Tom Meeuws het kopstuk in Antwerpen. Hij reageert met een niet mis te verstane tweet:

Meest gelezen