Antwerpse CD&V wil Peeters als uitdager van De Wever

De Antwerpse CD&V heeft aan Kris Peeters gevraagd om de lijst te trekken voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. Peeters zal zo de strijd aangaan met zittend burgemeester Bart De Wever (N-VA). Het CD&V-kopstuk is alvast enthousiast: "Antwerpen is een boeiende metropool om samen te maken en te smaken".

Vicepremier Kris Peeters woont nu in Puurs, maar de Antwerpse afdeling van CD&V heeft hem gevraagd om naar Antwerpen te verhuizen. CD&V is daar al langer op zoek naar een zwaargewicht om het in 2018 op te nemen tegen burgemeester Bart De Wever.

Echte kopstukken hebben de Vlaamse christendemocraten namelijk niet in de Scheldestad: havenschepen Marc Van Peel heeft gezegd dat hij net als bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen geen lijsttrekker wil zijn, en schepen van Cultuur Philip Heylen stapt uit de politiek.

"Als we als CD&V in Antwerpen zichtbaar willen zijn tijdens de verkiezingscampagne, dan hebben we een nationaal kopstuk nodig. Iemand die de lijst zou trekken in Antwerpen”, zegt Antwerps CD&V-voorzitter Ariane Van Dooren in Gazet van Antwerpen. “De naam die daarbij geregeld naar voren werd geschoven, was die van Kris Peeters. Zijn profiel sluit nauw aan bij onze visie over aan politiek doen in Antwerpen. Hij bewijst elke dag in de federale regering een doorzetter te zijn in moeilijke dossiers."

Straks geeft Kris Peeters een persconferentie waarop hij zijn beslissing zal toelichten. Op Twitter laat hij alvast verstaan er zin in te hebben. (Lees verder onder Tweet)

Peeters als "kingmaker"?

Voor de verkiezingen van 2018 heeft CD&V beslist om op eigen kracht naar de Antwerpse kiezer te trekken. De kloof dichten met de N-VA (5 zetels tegenover 23) zal erg moeilijk zijn, bovendien scoort CD&V doorgaans minder goed in grote steden. Het is daarom voor de partij belangrijk om een boegbeeld te kunnen uitspelen, om stemmen af te snoepen van De Wever en om zo een bepalende rol te kunnen spelen in de coalitievorming.

Kris Peeters wordt in die zin door sommige analisten gezien als mogelijke king maker in 2018. Als een rechts blok met de N-VA tegenover een links blok van de socialisten en Groen komt te staan, zal het misschien van de CD&V afhangen wie de nieuwe burgemeester van Antwerpen wordt.

"Loser in 2018 wordt loser in 2019"

Belangrijk in dat licht zijn ook de parlementsverkiezingen van 2019, die amper een half jaar na de gemeenteraadsverkiezingen komen. Daarover is nu al volop hoogspanning te detecteren, te meer omdat Antwerpen de grootste stad van Vlaanderen is. "Wie als loser uit de gemeenteraadsverkiezingen komt, zal een loser blijven in 2019. Die indruk krijg je op een half jaar niet gekeerd", analyseert Wetstraatjournalist Johny Vansevenant. "En de N-VA staat klaar om een pak burgemeesters af te nemen van CD&V. Als dat lukt, wordt CD&V gedestabiliseerd."

Hoe dan ook krijgen de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 alweer een nationale dimensie, met als exponent de Antwerpse strijd tussen N-VA-voorzitter De Wever en vicepremier Peeters. Nu al kan dat spanningen opleveren in de federale regering. "De kans is groot dat de N-VA Peeters nu weinig meer zal gunnen. Dat zou een handicap kunnen zijn, maar bij CD&V zeggen ze al dat Peeters nu al weinig wordt gegund door de N-VA", aldus Vansevenant.

Turtelboom deed het Peeters voor

Het is geen unicum dat een nationaal kopstuk een verhuizing onderneemt om de eigen partij te ondersteunen bij lokale verkiezingen. Meer nog: toenmalig minister van Justitie Annemie Turtelboom van Open VLD verhuisde in 2012 ook al van Puurs naar Antwerpen om er de lijst voor de liberalen een duw te geven.

Turtelboom raakte verkozen dankzij 5.685 naamstemmen, maar deed het zo wel beduidend minder goed dan de kopstukken van de andere partijen.

Meest gelezen