Bpost nodigt PostNL uit om opnieuw te praten

Bpost nodigt zijn Nederlandse sectorgenoot PostNL uit om opnieuw aan tafel te gaan zitten om het overnamevoorstel te verduidelijken. Dat heeft het bedrijf vandaag bekendgemaakt. Eerder had een meerderheid in de Nederlandse Tweede Kamer de regering gevraagd om meer te doen om PostNL te beschermen tegen een overname.

Eergisteren zei CEO Koen Van Gerven van Bpost nog dat de deur dichtgeslagen is maar dat er nog een venster op een kier staat en dat hij een ladder zocht om langs daar binnen te geraken.

Dat doet hij nu ook: hij nodigt de Nederlanders uit om opnieuw aan tafel te gaan zitten, ondanks het feit dat PostNL al meerdere avances heeft afgewezen, en ook de Nederlandse politiek die niet ziet zitten. Die heeft vooral moeite met het feit dat de Belgische overheid hoofdaandeelhouder van Bpost is. De Belgische regering zou daaraan tegemoet kunnen komen door zich te engageren om haar belang op termijn af te bouwen.

Intussen komt PostNL steeds meer onder druk te staan van grotere aandeelhouders, die eisen dat het bedrijf wel met de Belgen gaat praten. Het gaat onder meer om de mediaondernemer John De Mol en een Belgische fondsenbeheerder.

Nederlandse politiek

Eerder vandaag was in de Nederlandse Tweede Kamer het onderwerp ook aan bod gekomen en de parlementsleden vroegen de regering om Bpost beter te beschermen tegen een eventuele overname.

Verschillende voorstellen passeerden in de Nederlandse Tweede Kamer om postbedrijf PostNL te beschermen als het tot een fusie komt met het Belgische Bpost.

Kamerlid Mei Li Vos van de PvdA pleitte ervoor om de postwet zo aan te passen dat de minister van Economische Zaken, Henk Kamp (VVD), toestemming moet geven voor een overname. Ze vindt ook dat het voor de minister mogelijk moet zijn er voorwaarden aan te verbinden. Een meerderheid van de Kamer steunde dit idee.

Minister Kamp en de Kamer zijn bang dat in het geval van een overname de Belgische regering een te dikke vinger in de pap krijgt op de Nederlandse postmarkt.

Kamp noemde een overname door Bpost al meermalen onwenselijk, maar hij benadrukt ook dat de uiteindelijke beslissing aan de aandeelhouders van PostNL is.

Meest gelezen