Britse parlementsleden coveren Stones voor vermoorde politica Jo Cox

Britse parlementsleden nemen vandaag een nieuwe versie op van "You can't always get what you want" om geld in te zamelen voor de Jo Cox Foundation. Ze doen dat samen met enkele professionele muzikanten en koren. De Britse politica Jo Cox werd in juni op straat vermoord in aanloop naar het brexitreferendum.
Jox Cox werd in juni op straat vermoord.

Opvallend is dat ook kersvers Amerikaans president Donald Trump "You can't always get what you want" gebruikte tijdens zijn campagne, dik tegen de zin van de Stones zelf. "Wij liberale democraten gaan het nu vertolken én dat voor een goed doel, en daarmee halen we het nummer terug uit rechts nationalistische hoek", zeggen de Britten nu.

Niet alleen parlementsleden en dus collega's van Cox werken mee aan de single. "Ook koren en beroepsmuzikanten zoals Suzie Quatro en Ricky Wilson (Kaiser Chiefs)", legt correspondente Lia van Bekhoven uit in "De ochtend". Zij noemt het initiatief "'s werelds eerste parlementaire rockband" oftewel MP4.

Een deel van de opbrengst gaat naar de Jo Cox Foundation die het geld zal verdelen over drie goede doelen. Die goede doelen dragen de filosofie uit van Cox: "We hebben méér gemeen dan ons verdeelt."

Proces tegen dader net begonnen

Maandag is het proces tegen de moordenaar van Jo Cox begonnen. Zij werd op straat in Birstall neergestoken en neergeschoten. De 53-jarige Thomas Mair zou net vóór zijn daad "vrijheid voor Groot-Brittannië" geroepen hebben. Cox was een fervente tegenstander van een brexit.

Haar dood schokte Groot-Brittannië. Er werden vragen gesteld of het agressieve taalgebruik tijdens de campagne voor het referendum een rol speelde bij haar dood. Het gebeuren werd door de media aangewend om het pro-brexitkamp in een slecht daglicht te stellen. Uiteindelijk stemden de Britten -onverwacht- toch voor de brexit.

Meest gelezen