Brussel wil seksuele intimidatie op straat aanpakken

Deze week gaat in Brussel een nieuwe campagne tegen seksuele intimidatie van start. Brussels staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bianca Debaets (CD&V) vecht met de nieuwe campagne “Meld Geweld” tegen verbale agressie in de openbare ruimte.

Wandelende scrabbleletters in de Brusselse straten vormen samen lelijke woorden zoals; slet, hoer, vuile homo, … Debaets wil slachtoffers niet enkel een hart onder de riem steken, maar daders ook confronteren met hun gedrag. Wie zich schuldig maakt aan verbale geweldpleging riskeert een GAS-boete tot 250 euro.

“Iedereen heeft het recht om zichzelf te zijn in de openbare ruimte", zegt Debaets (foto). "Daarom lanceren we de campagne "Meld Geweld". Getuigen van seksistisch geweld worden opgeroepen om niet onverschillig te blijven, maar tussen te komen en samen met het slachtoffer het geweld te melden bij de politie.”

Wie niet meteen weet hoe te reageren in zo’n situatie kan op de website www.meldgeweld.brussels terecht. Slachtoffers vinden er contactgegevens van verschillende hulpverleners. Getuigen kunnen daar tips verzamelen om actie te ondernemen.

Ook voor mannen

Mannen kunnen in deze kwestie een bondgenoot zijn voor de slachtoffers. Dat begint met niet wegkijken als ze getuige zijn en niet deelnemen aan kwetsende grappen of opmerkingen.

“Elke Brusselaar die geweld tegen vrouwen en holebi’s serieus neemt, kan zijn stem laten horen", zegt Debaets. "Vaak als er iemand iets zegt, volgen de anderen. Zo komen we tot een duurzame mentaliteitswijziging in Brussel en geven we seksistisch geweld niet langer vrij spel.”

De campagne loopt tot begin december met affiches op bussen van de MIVB en folders die op straat worden uitgedeeld.

Meest gelezen