Geldboete van 5.000 euro geëist tegen Geert Wilders

In Nederland eist het Openbaar Ministerie een geldboete van 5.000 euro tegen Geert Wilders. De leider van de PVV wordt vervolgd voor zijn "minder Marokkanen"-uitspraak uit maart 2014. De uitspraak wordt verwacht op 9 december.

Gisteren hield de Officier van Justitie Wouter Bos -vergelijkbaar met de openbare aanklager bij ons- zijn requisitoir. Hij zei dat Wilders met zijn uitspraak het discriminatieverbod heeft geschonden. Het Openbaar Ministerie vervolgt Wilders daarom "vol overtuiging", aldus Bos.

Vandaag is bekendgemaakt welke straf geëist wordt. In principe kon twee jaar gevangenisstraf gevraagd worden, maar zoals verwacht is geopteerd voor een geldboete. De boete word geëist wegens discriminatie, groepsbelediging en haatzaaien.

"Als een prominent politicus als Wilders al pleit voor collectief minder Marokkanen, waarom zou een willekeurige werkgever nog openstaan voor sollicitanten van Marokkaanse afkomst?", klonk het vanmorgen in de rechtbank, zo schrijft de NOS.

Protestactie van PVV

Geert Wilders is niet aanwezig in de rechtbank. Hij heeft het over een "politiek proces". De volgende stap is nu dat zijn verdediging aan het woord komt. Daarvoor zijn twee dagen uitgetrokken. De uitspraak wordt verwacht op 9 december.

Meteen nadat de Officier van Justitie zijn strafeis had uitgesproken, hielden de leden van de PVV-fractie in de Nederlandse Tweede Kamer een protestactie. Ze verzamelden bij een groot spandoek met daarop een foto van Wilders met een kruis over zijn mond. Het spandoek werd snel weggehaald.

Waarover gaat het?

Her proces gaat over de uitlatingen die Wilders in maart 2014 deed tijdens de verkiezingscampagne. Hij vroeg zijn aanhangers in een café in Den Haag toen of ze meer of minder Marokkanen in Nederland willen. "Minder, minder, minder", scandeerde de zaal. "Dan gaan we dat regelen", reageerde de PVV-leider.

Meest gelezen