Groen wil uitstap uit fossiele energie tegen 2030

Oppositiepartij Groen heeft tien concrete voorstellen uitgewerkt om de uitstap uit fossiele energie tegen 2030 mogelijk te maken. Nu de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump meer in fossiele energie wil investeren, is het volgens Groen aan Europa om het leiderschap voor propere, hernieuwbare energie op zich te nemen. En België kan daarin een voortrekkersrol spelen.

Zo mogen in de groene plannen vanaf dat jaar geen benzine- of dieselwagens meer worden verkocht. Om vervuilende bussen uit het straatbeeld te doen verwijderen, mogen De Lijn en de MIVB vanaf 2018 enkel nog elektrische voertuigen aankopen. En nieuwe stookolietanks en aardgasverwarming installeren, moet binnen enkele jaren ook tot het verleden behoren.

Trump

De pas verkozen Amerikaanse president Donald Trump noemde klimaatverandering tijdens zijn campagne een hoax en wil fossiele energie stimuleren door de productie van olie, aardgas en steenkool op te drijven. Voor Groen is het nu aan Europa om het leiderschap voor propere, hernieuwbare energie op zich te nemen.

België kan daarbij een voortrekkersrol spelen. Het grootste deel van ons binnenlandse energieverbruik bestaat uit fossiele brandstoffen. Voor de tien maatregelen die Groen uitdokterde, bestaan voorbeelden uit het buitenland. Zo keek de partij naar het Spaanse voorbeeld om ervoor te pleiten dat treinreizen over afstanden korter dan 500 kilometer altijd interessanter moeten zijn dan vliegen.

Ook wil de partij dat toestellen herstellen goedkoper wordt dankzij een btw-verlaging. De ingebouwde veroudering van toestellen moet wettelijk worden verboden. Daarvoor haalde Groen de mosterd in Zweden.

Enkel in woongebieden bouwen

Een van de voorstellen om benzine- en dieselwagens te bannen, is het stimuleren van elektrische voertuigen. Een belangrijke hinderpaal om die transitie mogelijk te maken, is het aantal laadpunten. De groenen halen het voorbeeld aan van Amsterdam, dat 1.100 oplaadpunten telt en tegen 2018 op 4.000 oplaadpunten mikt. Vlaanderen plant eind dit jaar 500 publieke laadpalen ter beschikking te hebben.

Naar Nederlands voorbeeld wil Groen dan weer dat enkel in woongebieden wordt gebouwd. Ook moeten plastic wegwerpzakjes volledig verdwijnen en mag de overheid niet meer investeren in fossiele energie, ook niet onrechtstreeks via banken en fondsen. Tot slot moet tegen 2030 de helft van onze energie hernieuwbaar zijn.

Meest gelezen