Jihadexpert AlDe'emeh houdt onschuld vol ondanks veroordeling

De jihadexpert Montasser AlDe'emeh houdt zijn onschuld vol ondanks zijn veroordeling. Hij is door de rechtbank van Mechelen schuldig bevonden aan valsheid in geschrifte. De zaak ging over een attest van een deradicaliseringstraject dat AlDe'emeh had bezorgd aan een vermoedelijke Syriëstrijder. AlDe'emeh heeft 6 maanden cel met uitstel gekregen.

Montasser AlDe'emeh is verontwaardigd over zijn veroordeling en houdt vol dat hij onschuldig is. Hij gaat in beroep. Dat heeft hij gezegd in "De afspraak".

"Ik heb het recht vandaag om in beroep te gaan", zo zei hij. "Waarom ga ik in beroep? Eén, omdat ik voor de veiligheid van de staat (de staatsveiligheid, nvdr) heb gewerkt, dat betekent dat ik die jongen moest opvolgen na zijn vrijlating, twee, heb ik geen document afgegeven, geen document afgeprint, geen logo geplaatst, geen handtekening. Mensen hebben mijn handtekening vervalst, en ze hebben het toegegeven in de rechtbank. Wat heb ik nog?", zo zei hij op Canvas.

De zaak draait rond een man die eind november vorig jaar in Antwerpen werd opgepakt omdat hij plannen had om als strijder naar Syrië te vertrekken. De man, een lid van de radicale moslimorganisatie Way of Life, de opvolger van Sharia for Belgium, werd in verdenking gesteld van deelname aan de activiteiten van een terroristische groep.

In een poging om hem voorwaardelijk vrij te krijgen hebben zijn broer, een imam uit Mechelen, een advocaat en Montasser AlDe'emeh voor attesten gezorgd die moesten aantonen dat hij een deradicaliseringsproject volgde bij De Weg Naar, het intussen gesloten centrum van AlDe'emeh in Sint-Jans-Molenbeek. Uit het onderzoek bleek echter dat de man nooit een deradicaliseringsproject had gevolgd en dat AlDe'emeh de man zelfs nooit gezien had.

De openbare aanklager tilde er zwaar aan dat een imam, een advocaat en een jihadexpert hun functie misbruikten om met valse attesten justitie te misleiden. Hij had het over "een ongelooflijke vorm van plat bedrog, dan nog van een iman, een advocaat en een jihadexpert". De rechtbank heeft AlDe'emeh veroordeeld tot 6 maanden cel met uitstel.

Meest gelezen