Jozef De Kesel wordt zondag kardinaal: "Ik kijk ernaar uit"

Aartsbisschop Jozef De Kesel vertrekt straks naar Rome, waar hij zondag tot kardinaal zal worden gecreëerd, zoals dat heet. De Kesel zei in "De ochtend" op Radio 1 dat hij uitkijkt naar zijn creatie tot kardinaal en dat hij nog altijd een beetje verrast is.

Aartsbisschop Jozef De Kesel zat vorige maand op een bus in Monaco toen het nieuws hem werd ingefluisterd: paus Franciscus zou hem tot kardinaal creëren. "Ik ben compleet verrast en blij", zei hij toen.

Ook vandaag nog, enkele dagen voor zijn creatie tot kardinaal, is De Kesel nog niet helemaal bekomen. "Ik was heel verrast toen ik het nieuws hoorde en dat gevoel blijft eigenlijk nog een beetje. Ik had er echt niet aan gedacht, ik was er helemaal niet mee bezig."

Zondag krijgt De Kesel dan zijn nieuwe bevoegdheid, of beter: waardigheid. Hij zal daarna eventueel mogen deelnemen aan een conclaaf, om een nieuwe paus aan te duiden. Hij wordt ook een directe medewerker van de paus en hij zal benoemd worden in het Romeinse kerkbestuur.

De Kesel was al in Rome om zijn soutane te laten maken, de typische zwartrode kledij van een kardinaal. Morgen zal die nog wat worden bijgesteld en dan is hij er klaar voor. "Sinds ik het nieuws kreeg, heb ik de paus niet meer ontmoet of gesproken. Ik bewonder hem. Hij is een grote persoonlijkheid en een enorme steun. Dat hij mij gekozen heeft, doet mij iets. Ik kijk ernaar uit."

Meest gelezen