Kasteelmoord: Familie van vermoorde Stijn Saelens probeerde onderzoek te beïnvloeden

De familie van de vermoorde kasteelheer Stijn Saelens heeft ettelijke pogingen ondernomen om het onderzoek naar de moord te beïnvloeden. Dat blijkt uit tientallen afgeluisterde telefoongesprekken die VRT Nieuws kon beluisteren. Vader Saelens en zijn advocaten spraken hun invloedrijke netwerken aan, onder meer om een incestverhaal uit het onderzoek te weren. Of dat effectief invloed heeft gehad op het onderzoek, is niet bewezen. Maar feit is dat er vreemde dingen zijn gebeurd in het onderzoek. "Terzake" brengt vanavond het volledige verhaal.

“Als er iets is, geef maar een seintje”

31 januari 2012. Stijn Saelens verdwijnt uit zijn kasteel in de West-Vlaamse gemeente Wingene.

Politie en parket worden ingeschakeld, en speurders luisteren vanaf de dag van de verdwijning alle telefoongesprekken af van mensen uit de omgeving van het slachtoffer.

Meteen valt een telefoontje op: een gesprek tussen vader Saelens en een politicus die hij goed kent, een ex-minister.

  • Ex-minister: “Is het de federale die het dossier doet?”
  • Vader Saelens: “Ja. Het schijnt dat het een goed team is in ieder geval.”
  • Ex-minister: “Ja, ik denk wel dat het goed is. De mensen van vermiste personen zijn er ook mee bezig, denk ik.”
  • Vader Saelens: “Ja, die zijn er mee bezig.”
  • Ex-minister: “Die ken ik ook goed. X moet dat doen. Je moet hem de groeten doen. Dat is een heel goeie gast. […] Alle steun voor u en de familie. En als er iets is, geef me maar een seintje. Ok?”

Enkele dagen na de verdwijning van Stijn Saelens worden zijn schoonvader André Gyselbrecht en diens zoon Peter Gyselbrecht opgepakt en even later ook aangehouden op verdenking van moord.

De suggestie om Gyselbrecht op te pakken, komt van de ouders van Stijn Saelens. Dat blijkt uit een telefoongesprek van moeder Saelens naar haar man.
 

“Bel eens naar onze zoon (de broer van Stijn Saelens, nvdr.) en naar de vader van zijn vriendin, die zo’n grote procureur is. Dat ze hem (André Gyselbrecht, nvdr.) aanhouden. Dat ze hem in de gevangenis steken.

De broer van Stijn Saelens heeft een relatie met de dochter van een belangrijke magistraat in Brugge. Hij wil de familie Saelens graag helpen en ontmoet hen in zijn villa in Knokke-Heist.

Twee uur lang praten ze over het onderzoek naar de verdwijning van kasteelheer Saelens. Als even later in de media wordt bericht dat Saelens betrokken was bij een verkrachtingszaak, schakelen de ouders opnieuw de bevriende magistraat in.

Vader Saelens belt naar zoon die relatie heeft met dochter magistraat:

"Ik zou hem (de magistraat, nvdr.) vragen of hij de procureur vraagt een persconferentie te geven, omdat er heel wat leugens verspreid worden over Stijn Saelens. Want op de duur moet hij (Stijn Saelens, nvdr.) geen proces meer hebben. Hij is de maffioso op de duur."

“Dat probleem van de incest. Dat moet van de baan.”

Ruim twee weken na de verdwijning vinden speurders het lichaam van Stijn Saelens terug. Intussen komt een incestklacht uit 2011 opnieuw ter sprake, een klacht ingediend door Elisabeth Gyselbrecht tegen haar man Stijn Saelens. Het gerecht had er destijds echter niets mee gedaan, en daarom zou André Gyselbrecht de opdracht hebben gegeven om zijn schoonzoon "een lesje te leren". Maar niet om hem te vermoorden, zo beweert Gyselbrecht zelf.

Hoe dan ook willen de ouders van Saelens er alles aan doen om het incestverhaal tegen hun zoon te minimaliseren en om zijn besmeurde reputatie bij te stellen. Want ze vrezen dat het feit dat de vermoorde zelf over de schreef is gegaan, misschien wel eens een mildere straf zou kunnen betekenen voor de opdrachtgevers en uitvoerders van de moord.

Een advocaat van de familie belt met vader Saelens:

  • Advocaat: “We moeten ons in de eerste plaats concentreren op het probleem van de incest. Dat moet van de baan. We moeten weten wat. Onder meer wat het parket met die klacht gedaan heeft. Een collega-advocaat heeft gezegd dat hij al heeft geprobeerd om dat te weten te komen, maar hij gaat daar toch nog eens naar kijken. Hij heeft daar zijn connecties.”
  • Vader Saelens: “Elisabeth loopt hier rond, we kunnen haar vragen dat ze die klacht intrekt eventueel.”
  • Advocaat: “Wacht, wacht, wacht. Doe niets. Het zou kunnen dat het parket bijvoorbeeld die klacht heeft geseponeerd.

Een kindermeisje dat eerder had getuigd over de vermeende incest, wordt opgepakt voor ondervraging. Ze wil nà de moord op Stijn Saelens plots verklaren dat ze destijds onder druk heeft getuigd. Het gerecht volgt de suggestie van vader Saelens om haar te ondervragen, laat een advocaat per telefoon weten aan de familie.

“Dat kindermeisje. Op uw aangeven heb ik aan de onderzoeksrechter gezegd dat hij daar toch eens moet naar kijken. En blijkbaar heeft hij daar toch iets mee gedaan.”

Illustrerend: Een van de advocaten van de familie gaat er tijdens nog een ander telefoongesprek prat op dat hij het bureau van de onderzoeksrechter binnenwandelt wanneer hij wil. En dat hij onderzoeksdaden kan vragen wanneer het nodig is.

Brugse onderzoeksrechter hield informatie achter

Hebben de pogingen van de familie Saelens om het onderzoek te beïnvloeden iets uitgehaald, en hebben ze de uitkomst van het onderzoek beïnvloed? Het parket-generaal in Gent heeft opdracht gegeven om te onderzoeken of er sprake was van beïnvloeding. Uiteindelijk werden er geen bewijzen gevonden. Maar toch zijn er een vreemde dingen gebeurd.

Zo had het Gentse parket-generaal aan het parket in Brugge gevraagd om àlle afgeluisterde gesprekken over te brengen. Maar de gesprekken waaruit blijkt dat er minstens pogingen zijn geweest tot beïnvloeding, kreeg Gent niet. De onderzoeksrechter in Brugge hield de telefoongesprekken achter. Uit die gesprekken heeft onze redactie geciteerd.

Een ander bizar gegeven: de computer van Stijn Saelens werd in beslag genomen. Maar de harde schijf is na verzegeling nog gewist. Daarop stonden duizenden foto- en videobestanden, mogelijk bezwarend materiaal.

Daarnaast kwamen in het moraliteitsonderzoek naar Stijn Saelens aanvankelijk enkel positieve getuigenissen aan het woord. Pas later werden ook andere getuigenissen toegevoegd. De familie Gyselbrecht heeft verschillende keren gewezen op druk van de familie Saelens.

Assisen of correctioneel?

Intussen is het onderzoek naar de moord op Stijn Saelens zo goed als afgerond. Dinsdag beslist de raadkamer over de doorverwijzing.

Het parket van Brugge ziet de zaak het liefst voor de correctionele rechter komen. Een kortere procedure dan assisen, zonder al te veel getuigen of experts in de rechtszaal en beroepsrechters die zonder een volksjury oordelen.

Dat laatste is niet onbelangrijk: een assisenjury zal wellicht meer oor hebben naar de kiem van de Kasteelmoord: de incestaffaire.

Meest gelezen