Loonbeslag voor 30.000 Belgen die boete niet betaalden

De voorbije vijf maanden is bij 30.000 mensen een deel van het loon afgehouden omdat ze een boete niet hadden betaald. In totaal is op die manier al 5,7 miljoen euro geïnd, schrijft Het Nieuwsblad. Volgens de FOD Financiën echter wordt de praktijk pas in allerlaatste instantie toegepast.

De fiscus schakelt sinds enkele maanden de werkgever in om onbetaalde boetes te innen. Heel vaak gaat het om niet-betaalde verkeersboetes, zegt Francis Adyns van de FOD Financiën. Het geld terugvorderen via de werkgever heeft meteen effect, stelt Adyns die benadrukt dat er pas in allerlaatste instantie tot de praktijk wordt overgegaan.

"Die mensen hebben al een voorstel tot onmiddellijke inning en een minnelijke schikking gekregen en zijn daar niet op ingegaan. Ze zijn voor de politierechtbank verschenen en er is een uitspraak gevolgd. Pas als dat allemaal niets heeft uitgehaald, gaat het naar de FOD Financiën. Er komt een aanmaningsbrief, een aangetekende herinneringsbrief en pas als ze dan nog niet betaald hebben, volgt er loonbeslag."

In totaal moet de staat nog 500 miljoen euro krijgen van mensen die tussen 2012 en 2015 hun boete niet betaalden. Globaal gezien weigert 60 procent van de bekeurden de boete te betalen.

Meest gelezen