Maar liefst 125.000 euro voor aanstormend filmtalent Peter Triest

De Vlaming Peter Triest heeft bij de opening van het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) de Nederlandse Mediafondsprijs voor aanstormend filmtalent weggekaapt. Die is goed voor 125.000 euro. De prijs werd voor de laatste keer uitgereikt. Het Mediafonds houdt na twintig jaar op te bestaan.

Met 125.000 euro gaat het om het grootste bedrag voor een filmprijs ter wereld. De winnaar krijgt het geld niet mee naar huis. Het wordt door het Mediafonds overgemaakt aan de Nederlandse omroep die het als beste verkozen filmplan zal produceren.

Triest won de prijs met zijn filmplan "Parked lives". Daarin portretteert hij het leven van de twee miljoen Oost-Europese vrachtwagenchauffeurs die tot 48 weken per jaar kriskras door Europa rijden. De vakjury loofde de gelaagdheid van het plan en de wijze waarop de maker de voor ons onbekende wereld filmisch uitspit.

Wie is Peter Triest?

Peter Triest (43) is filmmaker, historicus en copywriter. Na zijn opleiding aan het RITCS, de Brusselse filmschool, studeerde hij geschiedenis.

Zijn debuutfilm "Out of the desert" van dit jaar is een portret van Howe Gelb, de Amerikaanse cultmuzikant en frontman van Giant Sand. Als communicatieadviseur won Triest in 2011 de prijs voor beste overheidscampagne van het jaar.

Meest gelezen