Meeste benadeelden L&H niet meer geïnteresseerd in registratie schadevergoeding

In de burgerlijke afhandeling van de fraudezaak rond Lernout & Hauspie (L&H) is de afgelopen dagen minder dan een op de vijf verwachte benadeelden opgedaagd om zich te laten registreren voor een mogelijke schadevergoeding. Dat werd vernomen op het Gentse hof van beroep.

Het spraaktechnologiebedrijf ging 15 jaar geleden failliet, nadat het in de zomer van 2000 in vrije val was gegaan door een fraudeschandaal na berichtgeving over onregelmatigheden in de boekhouding.

Het hof van beroep in Gent legde op 20 september 2010 de straffen op in de fraudezaak rond L&H en veroordeelde oprichters Jo Lernout en Pol Hauspie tot elk vijf jaar cel, waarvan twee jaar met uitstel. Het hof van beroep kon pas in 2014, na procedures voor het Hof van Cassatie, overgaan tot de afhandeling van de burgerlijke vorderingen in de zaak.

Maar weinig benadeelden dagen op

Meer dan 15.000 burgerlijke partijen maken nog aanspraak op een schadevergoeding, waarvan 2.733 gedupeerden zonder advocaat. Het Gentse hof van beroep wou chaos vermijden en had 3 weken uitgetrokken voor de registratie van de benadeelden.

Wie geen advocaat heeft, moet persoonlijk aanwezig zijn op een vastgelegde datum. Er werden de voorbije dagen in de voor- en namiddag telkens 150 personen opgeroepen voor registratie, maar er daagden elke keer slechts 20 tot 30 mensen op.

De benadeelden hebben nog tot 22 november om zich aan te melden. Het hof zal bij verstek oordelen over de schadevergoeding voor personen die zich niet persoonlijk hebben geregistreerd.

Meest gelezen