N-VA: "Tijd voor economische sancties tegen Turkije"

Een 2.000-tal mensen hebben in Brussel betoogd tegen de "dictatuur" en het "fascisme" van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Het ging om een initiatief van de pro-Koerdische oppositiepartij HDP en de Brusselse Koerdische organisatie NavBel. Opmerkelijk: onder de deelnemers was ook een delegatie van regeringspartij N-VA. Europarlementslid voor N-VA Mark Demesmaeker riep na afloop op om de toetredingsgesprekken van de Europese Unie met Turkije stop te zetten.
De N-VA-delegatie, met uiterst links Europarlementslid Mark Demesmaeker

"Erdogan en zijn AKP-partij kunnen in Turkije volledig hun wil opleggen door middel van allerlei decreten. Wij hebben absoluut geen vertrouwen meer in de Turkse politiek of in het gerecht", aldus Orhan Kilic van NavBel. De demonstranten hekelden daarnaast ook de "slappe en angstige houding van de EU en haar lidstaten" tegenover Erdogan aan.

De organisatoren hadden vooraf gehoopt op 10.000 deelnemers. Met uiteindelijk maar een 2.000-tal aanwezigen viel de opkomst wel een stuk magerder uit. Er waren wel delegaties uit onder meer Duitsland, Nederland, Frankrijk en Zwitserland.

Opmerkelijk: behalve enkele uiterst linkse politici liep ook een delegatie van N-VA mee. "De Koerden zijn een van onze weinige echt betrouwbare bondgenoten in de strijd tegen IS en Syrië en Irak. Ze verdienen nu ook onze steun", aldus senator Pol Van Den Driessche.

De N-VA-delegatie van zowel het Vlaams, federaal, Brussels als Europees parlement (hoofdfoto), wilde met haar aanwezigheid ook de HDP-parlementsleden en journalisten die onlangs in Turkije werden opgepakt, steunen. "Turkije glijdt steeds meer af naar een dictatuur. Zonder persvrijheid, zonder oppositie, is de democratie dood", zei Europarlementslid Mark Demesmaeker.

Demesmaeker hekelde ook "het blinde en brute geweld van Erdogan tegen de Koerden" en de houding van Erdogan tegenover de terreurbeweging PKK. “Je moet maken dat een beweging die de wapens opneemt dat niet langer doet, en dat kan alleen door dialoog en door gesprek. Dat is iets wat Erodgan heeft opgeschort. Ik begrijp dat niet", klonk het.

Sancties

In zijn toespraak aan de aanwezigen gaf Europarlementslid Mark Desmesmaeker daarna ook de Europese Unie een veeg uit de pan. "De zwakke aanpak van de EU werkt duidelijk niet. We moeten een zwaardere stem laten klinken en de toetredingsgesprekken met Turkije stopzetten", klonk het.

Demesmaeker vroeg de Europese Commissie en voorzitter Jean-Claude Juncker op om het Turks regime economische sancties op te leggen. "Als Europarlementslid wil ik een oproep doen aan Juncker en de Commissie: dit is geen business as usual. Het is tijd voor economische sancties tegen het Turks regime."

"België belangrijk centrum PKK"

De Turkse president Erdogan noemde ons land gisteren nog "een belangrijk centrum" voor aanhangers van de verboden Koerdische beweging PKK, maar dat staat los van de betoging die al eerder was aangekondigd.

"De beschuldigingen van Erdogan zijn natuurlijk volledig van de pot gerukt", zegt mede-organisator Kilic daarover. "Als hij zegt dat België onderdak geeft aan terroristen, dan bedoelt hij eigenlijk mijzelf en al deze mensen hier vandaag. In België gelden natuurlijk heel andere standaarden voor wie terrorist is en wie niet."

Met uitzondering van een aantal kleine schermutselingen tussen voor- en tegenstanders van Erdogan, waarbij een iemand lichtgewond geraakte na slagen in het gezicht, verloopt de manifestatie voorlopig rustig.

Het eindpunt van de betogers is de Europese wijk. Daar staan rond 16 uur nog enkele toespraken gepland. Mobiris waarschuwt tot die tijd voor verkeershinder op de Kleine Ring en in de omgeving van de Europese wijk.

Meest gelezen