Obama gooit Merkel bloempjes toe tijdens afscheidstournee in Berlijn

"Ik kon me geen standvastigere en betrouwbaardere partner voorstellen dan Angela Merkel." Met die woorden heeft de Amerikaanse president Barack Obama zijn vriendschap met de Duitse bondskanselier onderstreept na een tweedaags bezoek in Berlijn.
AFP or licensors

Ze hebben het altijd ontzettend goed met elkaar kunnen vinden: Angela Merkel en Barack Obama. Nu de ambtstermijn van die laatste op zijn einde loopt, komt aan hun samenwerking als staatshoofd en regeringsleider een einde.

De voorbije twee dagen was Obama bij Merkel op bezoek in Berlijn in het kader van zijn Europese afscheidstournee. Vanavond gaf het duo een persconferentie. Daarbij aarzelde Obama geen moment om das Mädchen met lof te overladen.

"Ik kon me geen standvastigere en betrouwbaardere partner voorstellen dan Angela", zei hij. "Ik hou me eraan me niet met de politiek van anderen te moeien, maar alles wat ik kan zeggen is dat ze een buitengewone partner is geweest."

In september vinden in Duitsland parlementsverkiezingen plaats. Merkel heeft nog steeds niet gezegd of ze zich voor een nieuwe ambtstermijn als bondskanselier kandidaat stelt, maar voor Obama is het duidelijk. "Het is haar beslissing, maar als ik een Duitser was en ik zou gaan stemmen, dan zou ik haar steunen."

"Ik ben voorzichtig optimistisch"

Merkel had het op haar beurt over de innige vriendschap die ze met Obama heeft. Ze zei voorts dat ze "nauw wil samenwerken met de nieuwe president Donald Trump".

"Ik ben voorzichtig optimistisch", zei Obama nog over Trump. "Bij het ambt horen plechtige verantwoordelijkheid die je dwingen tot focus en ernst. Als je deze job niet serieus neemt, dan zal je die waarschijnlijk niet lang uitoefenen."

Meest gelezen