Oppositie vlijmscherp tijdens Kamerdebat begroting

Premier Charles Michel (MR) en de N-VA van minister van Financiën Johan Van Overtveldt hebben vanmiddag in de Kamer tijdens het begrotingsdebat zware kritiek over zich heen gekregen. De aanleiding waren de opmerkingen van Europa over de begroting. De teneur was dat de regering een zware onvoldoende had gekregen.

Fractieleider voor Groen Kristof Calvo greep terug naar de woorden die minister Van Overtveldt destijds als journalist voor het magazine Trends neerpende. "Mensen die begrotingsgewijs alles doorschuiven naar morgen, horen thuis in de gevangenis en niet in de Wetstraat. Dat is puur crimineel."

SP.A-fractieleidster Meryame Kitir toonde haar ergernis over het tekort van negen miljard euro dat volgens haar door de burgers moet worden opgevuld. "Je laat mensen meer betalen voor water en elektriciteit. Dat zijn toch geen luxeproducten. En zelfs mensen die ziek zijn, doet u meer betalen. Voortaan kunnen mensen voor een neusspray 15 euro betalen in de plaats van 3 euro."

Hendrik Vuye, voormalig lid van N-VA, was eveneens snoeihard voor zijn vroegere partijgenoten. "Nominaal is het tekort groter dan onder de regering Di Rupo. Ik heb horen zeggen: "We zullen nooit met de PS regeren". Je hebt die PS niet nodig, U bent zelf de PS geworden."

Premier Michel beloofde de Kamer betere fiscale ramingen. Hij gaat nu een aantal experts om advies vragen over een reeks geplande hervormingen. De bedoeling is om daarover samen te zitten met het Planbureau, de Nationale Bank en de Hoge Raad van Financiën. Zij moeten berekenen welke gevolgen een verlaagde vennootschapsbelasting en een nieuwe meerwaardebelasting hebben op het budget en de economie.

Meest gelezen