Peeters bevestigt lijsttrekkerschap: "CD&V kan en zal verschil maken in Antwerpen"

CD&V-boegbeeld Kris Peeters heeft op een persconferentie bevestigd dat hij in 2018 de lijst trekt voor de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen. "CD&V kan en zal het verschil maken in deze prachtige stad", zegt hij.
2016 Tim de Waele
Na de persconferentie dronken Peeters en de lokale boegbeelden een "bolleke".

Peeters, die geflankeerd werd door de Antwerpse CD&V-ploeg, begon zijn betoog met een citaat van de schrijver Ernest Hemingway: "Moed is de elegantie in de vuurlinie". "Heel het team dat hier staat, is het team dat de moed heeft om met de nodige elegantie in de vuurlinie naar de verkiezingen van 2018 te gaan."

"We gaan dat doen met een eigen project en met de overtuiging dat we de Antwerpenaren van onze visie op de toekomst van de stad kunnen overtuigen", aldus Peeters. "CD&V kan en zal het verschil maken in deze prachtige stad."

"Bruggen bouwen"

De federale minister van Werk zei dat hij "met bescheidenheid en ontroering" heeft vernomen dat de Antwerpse CD&V unaniem achter het plan stond om hem te vragen lijsttrekker te worden.

"We zullen bruggen bouwen en ons ver weg houden van polarisatie", aldus Peeters. "We gaan ervoor met een eigen team en een eigen project." De minister wees erop dat hij en zijn familie nauwe banden hebben met de stad, zo heeft hij er gestudeerd en een tijdlang gewoond.

De kritiek dat zijn verhuizing van Puurs naar Antwerpen een staaltje "oude politieke cultuur" is, wuift Peeters weg als een "dooddoener". "We hebben erover gewaakt dat de basis in Antwerpen hier volledig achter staat. Het is absoluut uitgesloten dat iemand van het nationale niveau zou zeggen wie hier de lijst moet trekken. Dat zou hier niet werken."

"Dit is niet de start van de campagne"

"Dit is niet de start van de campagne", benadrukte Peeters, die zijn lijsttrekkerschap zal combineren met zijn ministerschap in de federale regering. Maar campagnevoeren is dus voor later. "We gaan eerst hard werken aan het voortzetten van de coalitie en de beslissingen die daar moeten genomen worden."

Stapt Peeters vroegtijdig uit de regering als hij burgemeester kan worden? Op die vraag wil hij voorlopig geen antwoord geven. "Ik ben niet gekomen voor welk ambt dan ook, maar onze ambitie ligt hoog."

Bekijk de persconferentie van Peeters:

Bekijk de analyse van Ivan De Vadder:

Meest gelezen