Pop-upcinema voor vluchtelingen wint Cultuurprijs

Cinemaximiliaan wint de Vlaamse Cultuurprijs Sociaal-Cultureel Volwassenenwerk. Cinemaximiliaan startte als pop-upcinema voor vluchtelingen in het Maximiliaanpark maar is intussen uitgegroeid tot een bredere vrijwilligersorganisatie. Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) overhandigde de cheque van 10.000 euro en een bronzen kunstwerk op de jaarlijkse trefdag van Socius (Steunpunt sociaal-cultureel vrijwilligerswerk).

Cinemaximiliaan is een vrijwilligersorganisatie die ook debatten, optredens en uitstappen organiseert in opvangcentra voor vluchtelingen, culturele instellingen en bij mensen thuis.

"Van een antwoord op een acuut maatschappelijk probleem oversteeg Cinemaximiliaan die lokale stedelijke context en stapte de organisatie in een groter verhaal van gangmakers en voortrekkers, cultuur, diversiteit en gemeenschapsvorming", aldus de jury. "Dankzij de inzet van geëngageerde trekkers en vrijwilligers, groeide Cinemaximiliaan tot een wijd vertakte, duurzame en kwalitatieve organisatie." De jury zegt voorts dat Cinemaximiliaan symbool staat "voor vele honderden, zeer verscheiden initiatieven die autonoom van onderuit -wars van gevestigde, gesubsidieerde structuren- de samenleving mee maken".

In een reactie looft minister Gatz de gedrevenheid en inzet van Cinemaximiliaan. "Geboren als een hartverwarmend idee, versterkt en inspireert de organisatie dankzij haar enthousiasme heel de samenleving", klinkt het.

Voor de initiatiefnemers is de prijs "een erkenning van het feit dat integratie niet enkel verloopt via het vervullen van basisbehoeften". Via film werd een sfeer van vertrouwen gecreëerd, zeggen de initiatiefnemers, waardoor vluchtelingen hun motivatie konden omzetten in concrete acties. "Zo krijgen vele nieuwkomers verrassende invalshoeken voor het voortzetten van hun studie- of beroepsaspiraties, het heropbouwen van hun waardigheid en sociale interactie en het openen van levensperspectieven in een nieuw thuisland."

Meest gelezen